13. aprill 1997 kell 22:00

Hiilib tollidest mööda

m Möödunud nädalal, pärast paari aastast seisakut, alustas Valter Koltsini juhitud Paide lihakombinaat taas tootmist. Lihatooteid valmistatakse teenustööna ühele Vene firmale. Nii pääseb kombinaadi omanik AS Paide Fermer lihatoodetega Venemaa turule tollivabalt. Teenustööde eest saavad eestlased 8--12 protsendi suurust teenustasu.

Kuu aja pärast loodab kombinaat päevatoodangu viia viie tonnini ja kahe kuu pärast kümne tonnini. Eestis valmib iga päev lihatooteid umbes 200 tonni, millest veerandi võiks julgelt eksportida.

Praegu toodab lihakombinaat idanaabri lauale mitut sorti viinereid, keeduvorsti ja poolsuitsuvorsti. Sügisel alustatakse lihakonservide ja suitsuvorsti tootmist, millesse investeeritakse 10 miljonit krooni.

Paide lihakombinaadi taaskäivitamine on järjekordne positiivne näide sellest, et oskusliku juhtimise korral on Eesti toiduainetööstusettevõtted elujõulised ja konkurentsivõimelised. Paide Fermer ostis pankrotistunud lihakombinaadi aasta tagasi. Autoäriga alustanud Koltsin mõlgutas vahepeal ka Võhma lihakombinaadi ostmise mõtteid. Kui Paide kombinaat korralikult käima läheb ja Võhmas ?ampinjonitootmisest midagi välja ei tule, siis on võimalik, et Koltsin hakkab koos partneritega järgmist pankrotistunud lihakombinaati elustama.

Seni on Vene turg Eesti lihakombinaatidele olnud suletud. Paide lihakombinaat on leidnud võtme, millega see põhjatu turg avada. Sama võtit võiksid oma äri eduks kasutada ka teised ettevõtted.

Hetkel kuum