4. mai 1997 kell 22:00

Venemaa aktsiaturg kerkis tõusulainele

Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis nädalaga 332,33 punkti ehk 4,93%, kerkides taas pärast seitsmenädalast vaheaega üle 7000 punkti taseme, 7071,2 punktile. Kiire tõus Wall Streetil algas juba nädala alguses. Esmaspäeval oli tõus ettevaatlik, sest turgudel oodati teisipäeva, mil pidid selguma esimese kvartali tööjõukulude näitajad. Eeskätt oodati avaldatavatest näitajatest viiteid 20. mai võimaliku intressimäärade muutmise kohta. Pärast oodatust soodsama tööjõukulude indeksi avaldamist sööstis Dow teisipäeval üles, kerkides päevaga 179,01 punkti. Kolmapäeval ja neljapäeval rahunenud NYSE tegi reedel taas kiire tõusu, saades tiivustust Valge Maja ja kongressi vahelisest esialgsest kokkuleppest riigieelarve tasakaalustamise osas.

Teisipäevane kiire tõus ookeani taga nakatas ka Euroopa börse ja need hakkasid nädala lõpupoole hoogsalt tõusma. Tõus oleks võinud olla suuremgi, kuid pühade tõttu olid Euroopa turud neljapäeval suletud. Stockholmi börsi üldindeks, VA-indeks tõusis nädalaga 74,89 punkti (2,87%), 2612,73 punktile. Reedel juhtisid Stockhomi börsi kiiret tõusu telekommunikatsiooni grupp Ericsson ja pangasektor. Ericsson tegi kohe reede hommikul kiire tõusu, tingituna neljapäevasest tõusust New Yorgis, ja sulgus õhtul 261,5 kroonil (päevaga +13,5 kr). Pangasektori indeks tõusis reedel 2,28%. Üks edukamaid oli reedel Nordbanken (+6,0 kr, 247 kroonile), mida toetasid jätkuvad kuuldused võimalikust ühinemisest S-E-Bankeniga.

Ka Helsingi börsinädala lõikas pooleks soomlaste jaoks aasta üks tähtsamaid pühasid vappu. Sellest hoolimata tegi HEX-indeks pärast esmaspäevast langust nädala teisel poolel korraliku tõusu, kerkides nädalaga 94,69 punkti (+3,29%), 2972,49 punktile. Viimati oli HEX üle 3000 punkti piiri märtsikuu keskpaigas. Rekordiline 3019,61 punkti tase fikseeriti 11. märtsil. Maaklerite silmad olid kogu nädala pööratud eelkõige Ühendriikide aktsiaturu poole. Reedel sai Helsingi börs toetust USA tööhõivenäitajate avaldamisest. Maaklerite sõnul jätkub Wall Streeti tuntav mõju ka sel nädalal ja reedene tõus peaks esmaspäeval tõusule viima ka Euroopa turud. Helsingi börsi päevakäive oli reedel 540 mln marka (1,434 mld krooni).

Investorite poolt pikkisilmi oodatud ja maaklerite ning analüütikute poolt vähemalt sama kaua prognoositud tõus Venemaa aktsiaturul paistab siis lõpuks saabunud olevat. Ülemöödunud reedel alanud RTS-indeksi kiirem tõus jätkus möödunud nädala esmaspäeval ja teisipäeval 1,3protsendiste tõusudega ning kulmineerus kolmapäeval 5,13% tõusuga 321,19 punktile. Neljapäeval ja reedel oli turg pühade tõttu suletud. Kohalikud maaklerid nägid kolmapäevase kiire tõusu taga jälle eeskätt suurt välismaist ostusurvet, mille tingis Dow kiire tõus ja lähenev pikk nädalavahetus. Ka kauplemine turul oli tavapärasest 2--3 korda elavam ning Venemaa kauplemissüsteemi päevakäive kerkis 60 mln dollarini.

Riia börsil olulisi liikumisi nädalaga ei toimunud. 10 enamkaubeldava aktsia baasil arvutatav Saule10 indeks jäi nädala kokkuvõttes praktiliselt muutumatuks -- tõus 0,41 punkti ehk 0,27%, 150,72 punktile. Konkurentsitult enimkaubeldud oli möödunud nädalal 93 969 latiga (2,2 mln kr) Daugavpilsi mootoriketitehase aktsia. Käibelt järgmise, Unibanka aktsia nädalakäive oli vaid 41 383 latti (0,98 mln kr). Mõlema aktsia hind tõusis veidi -- Daugavpilsi ketitehase aktsia +2,13%, 2,4 latile ja Unibanka aktsia 1,16%, 3,49 latile. Uuel nädalal täieneb Riia börsi ametlik nimekiri kahe aktsia võrra. Alates tänasest jõuab põhinimekirja (ja üldse esmakordselt börsile) Riia laevatehase aktsia ja homsest Kaija kalakombinaadi aktsia.

Leeduski jäi börsinädal tavapärasest märgatavalt lühemaks. Kauplemine Vilniuse börsil toimus vaid nädala kolmel esimesel päeval. Olulist muutust turul ei toimunud. Börs jätkas langevat liikumist ning börsi A-nimekirja aktsiate baasil arvutatav Litin-A indeks langes ülemöödunud reedega võrreldes 112,52 punkti (-0,48 %), 2229,71 punktile. Enimkaubeldud aktsia möödunud nädalal oli 964 846 litiga Birzai piimakombinaat (3,3 mln kr). Aktsia hind tõusis nädalaga 2,3%, 10,25 litile. Eelmisel nädalal jõudis börsi A-nimekirja Vilnius Pergale kommivabrik (25,5% aktsiatest kuulub Kalevile). Esimesel kauplemispäeval uues nimekirjas langes aktsia hind 16,7 litilt 15,03 litile. Ettevõte ise aktsiale elavat kauplemist ei prognoosi.

Hetkel kuum