2. juuni 1997 kell 22:00

Kuidas kommenteerite Saku õlletehase käitumist?

Saku situatsioon on teis-test vabaturuettevõtetest mingil määral erinev, sest tegemist on väga tihedal konkurentsialal tegutseva ettevõttega. Arvan, et nende otsus tuleneb ühelt poolt ohust, et kui see informatsioon on kättesaadav, siis see võib nende konkurentsisituatsiooni mõjutada.

Teine põhjus võib olla, et Saku õlletehase tuumikaktsionär on oma otsustustes ka natuke vabam, sest Saku ei ole ise vabatahtlikult vabaturule läinud. Tegemist on Eesti riigi poolt korraldatud asjaga n-ö vastu tuumikaktsionäri tahet. Ütleme nii, et omanikel on mingil määral moraalne õigus niiviisi käituda, kuid loomulikult mina kui aktsionär mõistan sellise sammu hukka.

See, et Eesti riik ettevõtte börsile tõi, oli minu valduses oleva informatsiooni kohaselt nagu omanikevastane samm. Tuumikomanik nägi sellist ohtu ette ja tahtis minu teada mingisugust strateegilist investorit enda kõrvale, kes ei oleks üksik pensionär. Võib-olla ma selles mõttes usaldan neid mehi, et nad omavad tõesti maailmas laiemat kogemust ja teavad, milleni see võib viia.

Aga toonitan veel kord, et aktsionärina, ja Norma Grupp on ka seal väike aktsionär, mulle niisugune käitumine muidugi ei meeldi ning ma ei tahaks, et veel mingid ettevõtted samamoodi käituvad.

Minu arvates Saku pu-hul ilmselt ei tehtud omanike ringis lõpuni selgeks, kas nemad on avalik ettevõte või mitte. Ilmselt see ongi sellise käitumise põhjus. Kuna see pilt selge ei olnud, siis vaatamata sellele, et juba vabaturul oldi, nüüd kavatsetakse sealt lahkuda.

Aga eks see on iga omaniku enda õigus otsustada, millise firmana ta turul eksisteerib. Minu arvates on see vale olnud, et Saku algusest peale ei ole selgelt välja öelnud, et nemad ei kavatse avaliku ettevõttena käituda.

See, et ei kavatseta oma majandustulemusi avalikustada, on minule täiesti arusaamatu. Ükskõik, kas firma on börsil või vabaturul, sellised tulemused ei ole ju mingi saladus. Tulemused on igal juhul avalikud ja on lihtsalt arusaamatu, miks nad niimoodi teevad.

Võib ainult ühe järelduse teha: kui nad ei taha avalikustada, on nendel ilmselt väga halvasti läinud.

Selline käitumine näitab, et Saku omanikud on otsustanud, et nemad ei ole avalik firma. Et on kinnine aktsiaselts ja vastavalt sellele siis käituvad. Ja see on nende õigus, ei saa kedagi süüdistada. Igaühel on õigus nii käituda, kuidas ta heaks arvab. Väär on see, et nad vahepeal tekitasid sellise tunde, et nad käituvad avaliku firmana.

Hetkel kuum