Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas kommenteerite Saku õlletehase käitumist?

  Saku situatsioon on teis-test vabaturuettevõtetest mingil määral erinev, sest tegemist on väga tihedal konkurentsialal tegutseva ettevõttega. Arvan, et nende otsus tuleneb ühelt poolt ohust, et kui see informatsioon on kättesaadav, siis see võib nende konkurentsisituatsiooni mõjutada.
  Teine põhjus võib olla, et Saku õlletehase tuumikaktsionär on oma otsustustes ka natuke vabam, sest Saku ei ole ise vabatahtlikult vabaturule läinud. Tegemist on Eesti riigi poolt korraldatud asjaga n-ö vastu tuumikaktsionäri tahet. Ütleme nii, et omanikel on mingil määral moraalne õigus niiviisi käituda, kuid loomulikult mina kui aktsionär mõistan sellise sammu hukka.
  See, et Eesti riik ettevõtte börsile tõi, oli minu valduses oleva informatsiooni kohaselt nagu omanikevastane samm. Tuumikomanik nägi sellist ohtu ette ja tahtis minu teada mingisugust strateegilist investorit enda kõrvale, kes ei oleks üksik pensionär. Võib-olla ma selles mõttes usaldan neid mehi, et nad omavad tõesti maailmas laiemat kogemust ja teavad, milleni see võib viia.
  Aga toonitan veel kord, et aktsionärina, ja Norma Grupp on ka seal väike aktsionär, mulle niisugune käitumine muidugi ei meeldi ning ma ei tahaks, et veel mingid ettevõtted samamoodi käituvad.
  Minu arvates Saku pu-hul ilmselt ei tehtud omanike ringis lõpuni selgeks, kas nemad on avalik ettevõte või mitte. Ilmselt see ongi sellise käitumise põhjus. Kuna see pilt selge ei olnud, siis vaatamata sellele, et juba vabaturul oldi, nüüd kavatsetakse sealt lahkuda.
  Aga eks see on iga omaniku enda õigus otsustada, millise firmana ta turul eksisteerib. Minu arvates on see vale olnud, et Saku algusest peale ei ole selgelt välja öelnud, et nemad ei kavatse avaliku ettevõttena käituda.
  See, et ei kavatseta oma majandustulemusi avalikustada, on minule täiesti arusaamatu. Ükskõik, kas firma on börsil või vabaturul, sellised tulemused ei ole ju mingi saladus. Tulemused on igal juhul avalikud ja on lihtsalt arusaamatu, miks nad niimoodi teevad.
  Võib ainult ühe järelduse teha: kui nad ei taha avalikustada, on nendel ilmselt väga halvasti läinud.
  Selline käitumine näitab, et Saku omanikud on otsustanud, et nemad ei ole avalik firma. Et on kinnine aktsiaselts ja vastavalt sellele siis käituvad. Ja see on nende õigus, ei saa kedagi süüdistada. Igaühel on õigus nii käituda, kuidas ta heaks arvab. Väär on see, et nad vahepeal tekitasid sellise tunde, et nad käituvad avaliku firmana.
 • Hetkel kuum
Disainerite liidu juht: meil on konkurentsivõime ja Eesti majanduskasvu võti
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Ebakindlus intressimäärade osas langetas USA aktsiaid
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kunman asus juhtima oma suures kahjumis joogiveefirmat
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Euroopa riigid saavad võimaluse Vene maagaasi import keelata
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Peeter Koppel: elektriautode uudsus on kadunud, turuosa on raske edasi võita Kaubandussõjast Hiina tootjatega kaotaksid tarbijad
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Venemaa tahab Läänemerel merepiiri muuta Tsahkna: tegemist on absurdiga
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Raadiohommikus: Infortar ja tööstuse käekäik
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.