5. august 1997 kell 22:00

Koger & Sumberg üritab pääsu börsile

Avaliku emissiooniga plaanib Koger & Sumberg müüa oma aktsiaid väikeinvestoritele, et täita Tallinna börsil noteerimise eeltingimus. Selle kohaselt peab ettevõttel olema vähemalt sada väikeaktsionäri, kellele kuulub vähemalt veerand firma aktsiatest.

«Suurinvestorite, eriti välismaiste jaoks on emissioon piisavalt väike,» kommenteeris emissiooni korraldaja, ASi Hansa Investments asedirektor Piret Raudsepp. 18. augustist 1. septembrini kestva emissiooniga lisandub 337 040 aktsiat, mille nimiväärtus on kümme krooni ja müügihind 60 krooni.

Lisaks avalikule emissioonile on firma oma töötajatel võimalik selle aasta jooksul märkida optsiooni teel lisanduvaid aktsiaid. «Mõte on tegelikult selles, et meil on häid spetsialiste, keda tahaks motiveerida,» ütles Koger & Sumberg Grupi juhataja Andres Koger. Firma emiteerib töötajatele 45 960 aktsiat hinnaga 49 krooni.

Ehitusfirmade aktsiad on ühed Eesti väärtpaberituru kalleimad aktsiad, rääkis Piret Raudsepp. «Samas on investeering kiire kasvuga ettevõttesse riskantsem, sest prognoositud näitajate saavutamine ei ole kindlustatud,» märkis ta.

Koger & Sumberg Grupi eelmise aasta puhaskasum oli 100 000 krooni. Kasum tuli finantstuludelt, ettevõtte ehitustegevuse kahjum oli 1,8 miljonit krooni.

Koger & Sumbergi käesoleva aasta kasumiprognoos on 8 miljonit krooni. Ehitusfirma prognoosib oma käibeks 360 miljonit krooni. «Kasum on täiesti kindlalt aasta lõpuks täis,» väitis Andres Koger. «Vastasel korral poleks aktsionäride erakorraline koosolek juulis tõstnud kasumiprognoosi kahe miljoni krooni võrra.»

Aprilli lõpu seisuga oli firma kasum vaid 600 000 krooni.

«Ehitusturg on pärast aasta alguse mõõna kasvanud ja alates suvest on taas hea seis,» sõnas Koger. Tema väitel on sarnaselt elavnenud ka konkurentide tegevus.

Samas kinnitas ASi Merko Ehitus peadirektor Tõnu Toomik, et tema üldist kasvutendentsi ehituses praegu ei näe. «Aga firmade kaupa on see erinev ja sõltub objektidest, mis on saadud,» lisas ta.

Emissiooniga lisanduvast 20,2 miljonist kroonist kavatseb Koger & Sumberg kasutada 10 miljonit krooni Virumaa tütarettevõtte ja uute teenuste arendamiseks, kuus miljonit paigutada Raudalu väikemajade projekti arendamisse ja kolm miljonit käibekapitali suurendamiseks.

Hetkel kuum