26. august 1997 kell 22:00

Repomäär jäi muutmata

Eilne päev valuutaturgudel oli äärmiselt vastuoluline ja närvilises õhkkonnas liikusid juhtivate valuutade kursid üksteise suhtes suurtes piirides.

Sündmuste käivitajaks oli eile kahtlemata Saksa liidupanga repooksjon. Buba otsus jätta repomäär muutmata (repomäär on püsinud 3,0% tasemel möödunud aasta augustist saati) viis hommikustel Aasia turgudel allpool 1,82 DEM/USD taseme liikunud dollari kursi 1,824 Saksa margani.

Päeva jooksul hakkas turul aga taas maad võtma veendumus, et varem või hiljem peab Saksamaa liidupank intressimäärasid ikkagi tõstma. Turul levinud arvamuse kohaselt võib see juhtuda üsna pea. Seda veendumust toetasid esmaspäeval avaldatud Saksamaa majandusnäitajad, mille kohaselt aastane tarbijahinnaindeksi kasv on augustis 2 protsenti.

Kõige selle tagajärjel hakkas dollar Saksa marga suhtes nõrgenema, kukkudes kell 16.00 Eesti aja järgi 1,7925 marga tasemele. Diilerid seletasid dollari suurt langust ka Jaapanist tulnud suure müügikorraldusega, mis käivitas ka muud müügikorraldused.

Ameerika turgude avanedes hakkas dollar siiski taas kerkima, liikudes 1,8 DEM/USD taseme ümbruses.

USA aktsiate hinnad tegid hommikupoolses vaikses kauplemises läbi väikese languse. Turgu mõjutab diilerite sõnul lähenev pikk tööliste püha nädalavahetus. Keskpäevaks oli Dow Jonesi tööstuskeskmine langenud 17,65 punkti (-0,22%), 7841,92 punktile.

Moskava pankadevahelisel rahaturul fikseeriti rubla kurss 5,831,5 RUR/USD tasemel.

Hetkel kuum