15. september 1997 kell 22:00

Hiiumaa ainus piimatöötleja läheb müügile

Ettevõtte tegevdirektori Üllar Laidi hinnangul võiks Hiiumaa Piima müügihind olla umbes 2--3 mln krooni. Kui juustutootmist jätkata, vajaks tehas lisaks veel umbes sama suurt investeeringut, lisas Laid.

Hiiumaa Piimal on võlgu rohkem kui seitse miljonit krooni, suuremad võlausaldajad on Maapank, maksuamet ja AS Regionaalpoliitilised Investeeringud. Piimatootjatele ettevõttel võlgu pole, sest neile on piima eest kogu aeg jooksvalt tasutud. Kokku on ettevõttel 37 võlausaldajat.

Hiiumaa Piima pankrotihalduri Aivar Leismanni sõnul pole välistatud, et ettevõte saab riigilt toetust. «Tegemist on ju suure kohaliku tähtsusega firmaga,» sõnas ta.

Praegu ostab Hiiumaa Piim kohalikelt piimatootjatelt iga päev kokku umbes 12 tonni piima, millest toodetakse päevas 1100 kilogrammi Edami juustu.

Ettevõtte kuukäive on umbes üks miljon krooni. Üllar Laidi kinnitusel ei ole mitte juustu tootmine Hiiumaa Piimale kahjulik, kahjum tuleb eelkõige maksuameti võla viivistest.

Eelmise aasta lõpetas ettevõte 12 miljoni kroonise käibe ja umbes miljonikroonise kahjumiga. Kahjumis on Hiiumaa Piim olnud viimased kolm-neli aastat. Ettevõtte pankrotistumine lükkus edasi tänu regionaalpoliitisele laenule ja maakonna toetusele.

Hiiumaa Piimas töötab 31 inimest, pankrotiprotsessi ajal pole kedagi koondatud. Kaudselt annab firma tööd ligi kümnendikule saare elanikkonnast. Hiiumaa Piima pankroti kuulutas Hiiu maakohus välja 1. septembril.

Hetkel kuum