• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väärtpaberiinspektor -- Eesti suurim insider

  Väärtpaberiinspektsiooni juhi omaaegne kohatäitja ja praegune abi Indrek Jakobson arvab manipulatsiooni väärtpaberiturul toimunud olevat ainult, kuna tema enda aktsiaportfell on languses oluliselt kannatanud. Jakobson ostis 3000 Ühispanga aktsiat keskmise hinnaga 150 krooni ja 2000 Hoiupanga aktsiat keskmise hinnaga üle 290 krooni. Inspektori portfellis on veel 1000 Hansat 220 kroonilt. Ta paigutas turule kokku üle miljoni krooni. Lisaks pankadele moodustavad portfellis kümnendiku muud aktsiad.
  Tean olukorda täpselt, kuna olen sisuliselt teinud Jakobsoni korralduse alusel tehinguid ja töötan vahendusfirmas, mille kaudu ta aktsiad ostab-müüb. Jakobson viib oma investeeringukavad ellu firma C.C. Securities'e arvelt. See firma teeb tehinguid alates 28. augustist. Varem ostis-müüs inspektsiooniülema kohatäitja aktsiaid firmalt Intersecurities. Selle arvelt olen ka ise korraldusi täitnud. Enne seda aga kauples ta oma nimel. Jakobson ilmselt saab aru, et ta on läinud üle igasuguste piiride. Hea võimalus on tal oma tegu üles tunnistada.
  Usutavasti teadis Jakobsoni tegudest ka rahandusministeerium. Seega võivad ilmselt ministeeriumi ametnikud lahkuda ametist koos Jakobsoniga. Üpris oluline on, et ametnikud saavad aru oma vääritusest. Kui ametnikud lahkumise asemel omal kohal püsivad, jääb pettus kauaks nende leivanumbriks. Siinkirjutatu pole otsene umbusaldusavaldus Tallinna börsi juhile Helo Meigasele, kuid vähesel määral siiski.
  Suurema tähtsusega põhjused sellel kirjutisel on räige pettus, millega Jakobson hakkama sai ja kirjutaja enda positsioon. Inspektori ülesanne on keelatud tegevuse vältimine. Kuid tema soetas aktsiaid ja mõjutas turgu. Jakobson pidi kontrollima turu objektiivsust ja mõjutamise puudumist. Kuid ta käitub vastupidiselt, lubamatult. Alatu on oma positsioonide huvides teleris hinnanguid andes püüda miljardeid ja sadu miljoneid mõjutada.
  Me kõik oleme petnud, valetanud ja võib-olla isegi varastanud. Ma küll olen. Kuid mingilt tasemelt me muutume. Jakobson jääb sellele piirile aegade lõpuni alla. Jakobsoni ja minu vahe on, et mina püüan minna edasi õiglaselt ja objektiivselt, tema aga petab igavesti. Selle kõrval on üpris tühine mu huvi hinnalanguse vastu börsil.
  Jakobsoni kõrval kauples ka börsi vahekohtu liige, inspektor Veiko-Joel Kokk, ja veel üks inspektor sama avalikult aktsiatega. Nende kahe inspektsiooni töötaja tehinguid võib tõestada sama täpselt kui Jakobsoni omi. Jakobsoni ülemus inspektsioonis oli alul Vahur Lokk. Hetkel töötab Jakobson ameti peadirektori Marek Mägi asetäitjana. Ta on inspektsioonis olnud vähemalt üle aasta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.