22. september 1997 kell 22:00

Väärtpaberiinspektor -- Eesti suurim insider

Väärtpaberiinspektsiooni juhi omaaegne kohatäitja ja praegune abi Indrek Jakobson arvab manipulatsiooni väärtpaberiturul toimunud olevat ainult, kuna tema enda aktsiaportfell on languses oluliselt kannatanud. Jakobson ostis 3000 Ühispanga aktsiat keskmise hinnaga 150 krooni ja 2000 Hoiupanga aktsiat keskmise hinnaga üle 290 krooni. Inspektori portfellis on veel 1000 Hansat 220 kroonilt. Ta paigutas turule kokku üle miljoni krooni. Lisaks pankadele moodustavad portfellis kümnendiku muud aktsiad.

Tean olukorda täpselt, kuna olen sisuliselt teinud Jakobsoni korralduse alusel tehinguid ja töötan vahendusfirmas, mille kaudu ta aktsiad ostab-müüb. Jakobson viib oma investeeringukavad ellu firma C.C. Securities'e arvelt. See firma teeb tehinguid alates 28. augustist. Varem ostis-müüs inspektsiooniülema kohatäitja aktsiaid firmalt Intersecurities. Selle arvelt olen ka ise korraldusi täitnud. Enne seda aga kauples ta oma nimel. Jakobson ilmselt saab aru, et ta on läinud üle igasuguste piiride. Hea võimalus on tal oma tegu üles tunnistada.

Usutavasti teadis Jakobsoni tegudest ka rahandusministeerium. Seega võivad ilmselt ministeeriumi ametnikud lahkuda ametist koos Jakobsoniga. Üpris oluline on, et ametnikud saavad aru oma vääritusest. Kui ametnikud lahkumise asemel omal kohal püsivad, jääb pettus kauaks nende leivanumbriks. Siinkirjutatu pole otsene umbusaldusavaldus Tallinna börsi juhile Helo Meigasele, kuid vähesel määral siiski.

Suurema tähtsusega põhjused sellel kirjutisel on räige pettus, millega Jakobson hakkama sai ja kirjutaja enda positsioon. Inspektori ülesanne on keelatud tegevuse vältimine. Kuid tema soetas aktsiaid ja mõjutas turgu. Jakobson pidi kontrollima turu objektiivsust ja mõjutamise puudumist. Kuid ta käitub vastupidiselt, lubamatult. Alatu on oma positsioonide huvides teleris hinnanguid andes püüda miljardeid ja sadu miljoneid mõjutada.

Me kõik oleme petnud, valetanud ja võib-olla isegi varastanud. Ma küll olen. Kuid mingilt tasemelt me muutume. Jakobson jääb sellele piirile aegade lõpuni alla. Jakobsoni ja minu vahe on, et mina püüan minna edasi õiglaselt ja objektiivselt, tema aga petab igavesti. Selle kõrval on üpris tühine mu huvi hinnalanguse vastu börsil.

Jakobsoni kõrval kauples ka börsi vahekohtu liige, inspektor Veiko-Joel Kokk, ja veel üks inspektor sama avalikult aktsiatega. Nende kahe inspektsiooni töötaja tehinguid võib tõestada sama täpselt kui Jakobsoni omi. Jakobsoni ülemus inspektsioonis oli alul Vahur Lokk. Hetkel töötab Jakobson ameti peadirektori Marek Mägi asetäitjana. Ta on inspektsioonis olnud vähemalt üle aasta.

Hetkel kuum