24. september 1997 kell 22:00

Tallinna Pangal on kavas teha ümberkorraldusi

Tallinna Panga juhatuse esimees Rait Lukas ütles, et esialgu pole panga tegevuses muutusi näha, kuid kaugemas perspektiivis peaks rahvusvaheline konsultatsiooniteenus ennast ära tasuma. McKinsey konsultandid töötavad Tallinna Pangas alates juulist kuni novembri alguseni ja õpetavad panga töötajatele, kuidas juhtida suurtele ja keskmistele ettevõtetele ning eraisikutele suunatud panka.

Rait Lukas ei nõustunud ütlema, kui palju McKinsey konsultandid pangale maksma lähevad, kuid ta mainis, et see on tema arvates väga hea tasuvusega investeering. Äripäeva andmetel maksab McKinsey viis kuud kestev konsultatsiooniteenus tavaliselt 10--15 miljonit krooni.

Forekspanga juhatuse aseesimees Vahur Pindma ütles, et mitmed lääne eksperdid on viidanud juba pikemat aega Tallinna Panga vähesele efektiivsusele. Tema sõnul on rahvusvahelisi konsultatsioonieksperte kasutanud varem ka Forekspank. Samas tunnistas Pindma, et konsultandid pole imerohi panga probleemide lahendamisel.

Kolm aastat konsultatsioonifirmas McKinsey töötanud Ühispanga turundusdirektor Jürgen Lamp rääkis, et McKinsey konsultantidel on väga head teoreetilised teadmised, mis on siinsetest teadmistest kolm kuni viis aastat ees. Ta ütles, et tihti on probleemiks aga see, kas neid teadmisi, mida lühikese aja jooksul edasi antakse, õnnestub rakendada.

Rait Lukase sõnul vajab Tallinna Panga tegevus tõsist ümberkorraldamist, sest pankadevaheline konkurents viib alla intresside pealt teenitavad kasumid ja aktsiaturgudelt teenitav tulu jääb järjest väiksemaks. «Sellega seoses peavad pangad toimima kommertspankadena võimalikult efektiivselt,» lausus Lukas.

«Meil tuleb ära unustada, et me oleme siin kõige targemad,» rääkis Lukas. «Selle asemel tuleb teiste kogemustest üle võtta kõige parem ja jätta kõrvale vead.»

Hetkel kuum