2. oktoober 1997 kell 22:00

Forekspank neljakordistab panga aktsiakapitali

Forekspanga juhatuse aseesimehe Vahur Pindma sõnul läheb aktsionäride vahel jaotamisele vähemalt 145 miljonit krooni. See tähendab, et iga Forekspanga aktsionär saab igale aktsiale vähemalt kolm aktsiat juurde.

Pindma ütles, et panga juhatuse arvamuse kohaselt on fondiemissiooni korraldamine mõistlik ja aktsiakapitali suurendatakse nii palju kui saab. Tema hinnangul muutub ka Forekspanga aktsia fondiemissiooni tagajärjel investoritele atraktiivsemaks, kuna aktsia hind langeb.

Pindma sõnul ei saanud Forekspank korraldada fondiemissiooni käesoleval kevadel, kuna panga põhikirja järgi võis sellist asja teha ainult aktsiaraamatu 1. jaanuari seisuga. See oleks tähendanud raskusi Forekspanga aktsiaga kauplemisel 1. jaanuarist kuni panga aktsionäride üldkoosolekuni.

Kevadel muutsid Forekspanga aktsionärid panga põhikirja nii, et fondiemissiooni korraldamisega enam raskusi ei teki.

Aktsionäride vahel jaotatav kasum moodustub panga käesoleva aasta 105 miljoni kroonisest planeeritavast puhaskasumist ja eelmiste aastate 40 miljoni kroonisest jaotamata kasumist.

Seni on fondiemissioonide teel aktsiakapitali laiendanud peamiselt Hansapank. Kevadel kahekordistas Hansapank nõnda aktsiakapitali ja aktsia hind langes samuti kaks korda.

Hansapanga analüüsi- ja planeerimise osakonna juhataja Margus Kisel ütles, et fondiemissiooni korraldamise eelis on, et nii jääb raha panka sisse ja kapitali adekvaatsusega ei teki probleeme. Kuigi aktsionär ei saa raha kohe kätte, ei muutu fondiemissiooni tõttu firma turuväärtus ja aktsionär oma raha ei kaota, leidis Kisel.

Hetkel kuum