8. oktoober 1997 kell 22:00

Venemaa majandus toibub aeglaselt

Parlamendis peetud kõnes teatas peaminister Viktor T?ernomõrdin, et üheksa kuu sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas 0,2%, võrreldes mullu sama ajavahemikuga.

Analüütikud väidavad, et see SKT väike kasv tõendab eelkõige majanduse stabiliseerumist ja annab lootust, et aasta lõpuks on SKT kasv 0,2--0,5%. Kuid edasine areng sõltub ikkagi sellest, kuidas valitsus suudab läbi suruda järgmise aasta säästliku eelarve ja viia ellu maksureformi, mis on vajalik investeeringute suurendamiseks.

1998. a eelarve pärast seisab valitsusel ees terav võitlus vanameelse parlamendiga, kes ei ole nõus tõsiste eelarvekärbetega ja soovivad sotsiaalkulude suurendamist. Viidates miljonitele inimestele, kes pole kuid saanud palka ja pensioni, lubasid kommunistid korraldada järgmisel nädalal valitsusele umbusaldusavalduse.

Asepeaminister Anatoli T?ubaisi sõnul on palgamaksmise raskused tingitud sellest, et riik on suutnud üheksa kuuga koguda ainult 52% kavandatud maksutuludest. Sellele vaatamata on makstud juba triljoneid rublasid pensionideks ja sotsiaalkulude plaan on ületatud 41% võrra.

Peaminister T?ernomõrdini andmetel on elatustase kõigele vaatamata paranenud, sest inimeste reaaltulu on kasvanud 2,7% ja allpool vaesustaset elavate inimeste arv on vähenenud 7% võrra.

Venemaa on jätnud kriisi seljataha, ütles president Jeltsin 11 Londoni klubisse kuuluva kreeditorpanga esindajaga kohtudes. Kokkulepe oli «kolossaalne poliitiline samm» ja usaldusavaldus Vene majandusele, ütles Jeltsin.

Venemaa on lühikese ajaga korraldanud ümber oma majanduse ning 70% varadest on praegu koondunud erakätesse.

Venemaa on liikumas röövlikapitalismilt oligarhiasse, ütles miljardärist filantroop George Soros, kes alustas oma kahenädalast ringreisi Venemaal.

Soros on kümne aasta jooksul toetanud mitut projekti Venemaal 350 miljoni dollariga. Sorosi teeneks on peetud ajude väljavoolu peatamist Venemaalt ning riigi avamist internetile. Venemaa majandusse on ta investeerinud kokku üle 2 miljardi dollari.

Vaatamata Venemaa poliitilisele ja majanduslikule olukorrale, mis Sorosi sõnul on «väljakannatamatu», usub ta, et majanduses käivitatakse Boriss Jeltsini juhtimisel tõelised reformid. INTERFAX-AP-BNS-REUTER-ÄP

Hetkel kuum