14. oktoober 1997 kell 22:00

Milline kaup vajab kaitsetolli?

Meid huvitaks toidukau-pade need artiklid, mida me, Eesti põllumehed, oleme suutelised ise tootma.

Number üks on liha. Liha ja lihasaadused. Aga loomulikult, miks ka mitte piim ja piimasaadused, võib-olla ka teravili. Banaanide ja elevantidega me ei kavatse tegelema hakata.

Meil on ka kokkulepe lihaliiduga, et 10--15% ulatuses kehtestada toll kõigile lihasaadustele, ainult mitte toorlihale. Sel juhul me oleme ühel poolel. Kui me räägime ainult toormest, siis loomulikult töötlejad meid ei toeta.

Ma arvan, et kuna me oleme osa koalitsioonist, siis valitsus peab tollide kehtestamisel arvestama meie soovidega. Eks see praegune seadus on meie arvates pool muna, nagu öeldakse. Aga parem pool muna kui tühi koor. Seaduse juures tuli kompromiss teha ja eks siis nüüd tuleb ka koalitsioonis kompromiss leida.

Kaupade nimekiri on ole-mas, aga kohe paugupealt ei pea muidugi kõigele sellele hakkama panema maksimumtolle. Ma saan aru, et kõigepealt tuleb vaadata põllumajandustoodangut: need punktid, mis on Eesti toodangule väga olulised, Eesti eksistentsile. Jutt on näiteks lihast. Teiste kohta ma ei oska praegu ütelda, eks see olukord võib tekkida või muutuda. Mõned kaubad võivad sellisesse olukorda sattuda, et on vaja tolle.

Põhimõtteliselt me pooldasime valitsuskoalitsiooni. Me ei lähtunud sellest, et ajame nüüd seda seadust ja toetame konkreetse kauba pärast, aga me toetame sellepärast, et tuleks luua mehhanisme, millega saab seaduslikult reguleerida Eestis tollimäärade kehtestamist, kui vaja. Saame aru, et kui Euroopasse minna, tuleb niikuinii neid mehhanisme hakata rakendama. Ei saa niimoodi, et ka tulevikus on meil kõik nii liberaalne.

Hetkel kuum