• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  The Economist: Balti valuutad pole ohus

  Oktoobris hoiatas The Economist, et Balti riikide valuutad võivad sattuda surve alla, misjärel spekulandid proovisidki jõudu Eesti krooni, Läti lati ja Leedu liti kallal.
  BEE hinnangul majandusajakiri ei eksinud, kui tõi välja Balti riikide majanduse nõrkused -- suure jooksevkonto defitsiidi, rahamassi suurenemise pangalaenude järsu kasvu mõjul ning nende ülehinnatuse valuutade suhtes, millega nad on seotud.
  Samas on risk oluliselt väiksem, kui esialgu võib paista. Ka turud näivad jagavat seisukohta, et börsikriisi põhjus on üleüldine möll maailma väärtpaberiturgudel, mitte rünnakud valuutadele.
  Balti riikide valitsused reageerisid kriisile kiiresti, kinnitades oma kindlameelsust senise kursi hoidmisel. Ka Vilnius on loobunud valuutakomitee süsteemi kiire kaotamise ideest, mistõttu spekulantidel on raske Balti riikide valuutakursse alla tõmmata.
  Balti riigid on ka kõige rangema eelarvedistsipliiniga riigid Ida- ja Kesk-Euroopas. Eestis ja Lätis on eelarve tasakaalus. Leedu on lubanud eelarvedefitsiiti järgmisel aastal kärpida 1,6 protsendile sisemajanduse kogutoodangust.
  Ka on kõigis kolmes riigis suured valuutareservid, mis võimaldab spekulatiivseid rünnakuid tõrjuda.
  Masinate ja seadmete suur osatähtsus impordis näitab, et suur osa jooksevkonto defitsiidist läheb tegelikult tööstuse uuendamiseks, mis peaks tulevikus konkurentsivõimet suurendama. Positiivne on ka otseste välisinvesteeringute suur osakaal ja majanduskasvu algus Venemaal.
  Balti riigid ei ole devalveerimise eest küll kaitstud, kuid samas ei ole see oht BEE hinnangul kuigi suur. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.