30. november 1997 kell 22:00

Vene turud uue kriisi hirmus

Tõusu asendumine mõningase langusega Tallinnas mõjus nõrgestavalt ka Riia börsile. Investorite huvi aktsiate vastu oli jätkuvalt nõrk ning kauplemiskäive suhteliselt tagasihoidlik. Enam kaubeldi Unibanka ja Baltaga, mõlemad tegid läbi väikese languse, kusjuures Unibanka arvele läks rõhuv enamus kauplemisaktiivsusest. Uudis Eestis registreeritud Läti aktsiate kasvust näitab siiski, et teatud Läti-suunaline huvi veel püsib ning olukorra stabiliseerumisel võivad hinnad tõusta enam.

Vilniuse börsil puudus aktsiahindadel kindel trend. Põhinimekirja indeks liikus Vilniuse panga aktsiate toel küll üles, kuid samal ajal kaotas A-nimekiri 10 punkti. Senine suurtõusja Hermise pank langes poolteise liti võrra 198,5 litini. Kauplemine oli äärmiselt tagasihoidlik -- börsi kauplemissüsteemi käive langes naeruväärse 90 000 dollarini. Sel nädalal võib oodata volatiilset kauplemist, mis sõltub paljus Tallinna ja Riia börside käekäigust. Märkimisväärset hinnatõusu oodata ei maksa, sest Leedu turgu oluliselt mõjutav Varssavi börs on jätkuvalt väga nõrk.

Vene RTS-süsteemis langes kauplemine veelgi, jäädes alla 30 miljoni dollari. Välisinvestorid pidasid pühi ning koduinvestorid on lahkunud teistele turgudele. Viimane tegur viiski turu taas langusele, kuna Vene pangad tõmbavad praegu aktsiatest raha välja, et paigutada seda GKO-turule. Seega on Vene toetusest saanud Vene müügisurve ja aktsiate hindu ei hoia enam miski. Mõned analüütikud pelgavad, et raha väljavool tekitab järgmisel nädalal senisest veel hullema kriisi.

USA turud olid neljapäeval tänupüha tõttu suletud. Reede ennelõunal liikusid aktsiahinnad nii börsidel kui Nasdaq-süsteemis üles. Dow kauples 10.30 ajal 35 punkti kolmapäevasest sulgemishinnast kõrgemal, Nasdaqi koondindeks tõusis siiski vaid 3 punkti. Kauplemisaktiivsus oli maaklerite sõnul väike, kuid meeleolu kindel ning uuel nädalal võib oodata taas hindade mõningast tõusu.

Hetkel kuum