1. detsember 1997 kell 22:00

Balti turud heitsid talveunne

Riia börs tegeles eile suunaotsimisega. Börsi käive oli äärmiselt nigel -- 228 000 latti. Börsi ametlik indeks kerkis 0,72% võrra 349,64 punktini. Põhinimekirja viiest aktsiast tõusid kaks ning langesid kolm. Tavapärase turuliidri Unibanka arvele (tõusis 7 santiimi võrra 3,18 latini) läks üle poole turu kogukäibest (148 000 latti). Maaklerite sõnul pole turg ikka veel toibunud möödunud kuu jooksul Eesti turu põhjustatud suurest langusest. Arvatavasti jääb on turg paigale ka täna.

Suunda otsis ka Vilniuse börs. Börsi käive langes reedesega võrreldes veel 50 000 liti võrra 329 000 litini. Aktiivne oli plokk-kauplemine. Paberitööstust esindava Grigiskese aktsiatest vahetas omanikku umbes veerand (kauplemise maht oli 2,99 mln litti). Maaklerid prognoosivad rahulikku kauplemisnädalat ning turu unisust detsembri lõpuni. Kohalikud investorid turul praktiliselt ei osale. Analoogiline situatsioon valitses ka möödunud aastal.

Venemaa makroökonoomilised probleemid (rubla ja pangasüsteemi stabiilsus) halvasid kauplemist ka RTS-süsteemis. Päeva käive (35,6 mln) oli vaevalt kolmandik sellest, mis ta normaalkauplemise puhul võiks olla. Enim kaubeldi Lukoili aktsiaga, mis langes 18,45 dollarini. Turu indeks langes 1,70 protsendi võrra 322,91 punktini. Languse põhjustasid kartused, et Venemaa keskpank tõstab lombardimäära kohalikele pankadele. Nii ka juhtus.

USA turgudel valitses reedel pika nädalalõpu meeleolu. Tänupühajärgsel päeval lõpetas börs töö juba kella ühe ajal, mistõttu kauplemismaht, veidi alla 190 mln aktsia, oli selle aasta madalaim. Paljud maaklerid kasutasid ära pika nädalalõpu ning tööle ei saabunud. Aktsiahinnad tegid läbi väikese tõusu. Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 0,36 protsenti.

Eile alustas Wall Street väga hoogsalt. Keskpäevaks oli Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusnud peaaegu 8000 punkti tasemele.

Hetkel kuum