• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Balti turud heitsid talveunne

  Riia börs tegeles eile suunaotsimisega. Börsi käive oli äärmiselt nigel -- 228 000 latti. Börsi ametlik indeks kerkis 0,72% võrra 349,64 punktini. Põhinimekirja viiest aktsiast tõusid kaks ning langesid kolm. Tavapärase turuliidri Unibanka arvele (tõusis 7 santiimi võrra 3,18 latini) läks üle poole turu kogukäibest (148 000 latti). Maaklerite sõnul pole turg ikka veel toibunud möödunud kuu jooksul Eesti turu põhjustatud suurest langusest. Arvatavasti jääb on turg paigale ka täna.
  Suunda otsis ka Vilniuse börs. Börsi käive langes reedesega võrreldes veel 50 000 liti võrra 329 000 litini. Aktiivne oli plokk-kauplemine. Paberitööstust esindava Grigiskese aktsiatest vahetas omanikku umbes veerand (kauplemise maht oli 2,99 mln litti). Maaklerid prognoosivad rahulikku kauplemisnädalat ning turu unisust detsembri lõpuni. Kohalikud investorid turul praktiliselt ei osale. Analoogiline situatsioon valitses ka möödunud aastal.
  Venemaa makroökonoomilised probleemid (rubla ja pangasüsteemi stabiilsus) halvasid kauplemist ka RTS-süsteemis. Päeva käive (35,6 mln) oli vaevalt kolmandik sellest, mis ta normaalkauplemise puhul võiks olla. Enim kaubeldi Lukoili aktsiaga, mis langes 18,45 dollarini. Turu indeks langes 1,70 protsendi võrra 322,91 punktini. Languse põhjustasid kartused, et Venemaa keskpank tõstab lombardimäära kohalikele pankadele. Nii ka juhtus.
  USA turgudel valitses reedel pika nädalalõpu meeleolu. Tänupühajärgsel päeval lõpetas börs töö juba kella ühe ajal, mistõttu kauplemismaht, veidi alla 190 mln aktsia, oli selle aasta madalaim. Paljud maaklerid kasutasid ära pika nädalalõpu ning tööle ei saabunud. Aktsiahinnad tegid läbi väikese tõusu. Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 0,36 protsenti.
  Eile alustas Wall Street väga hoogsalt. Keskpäevaks oli Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusnud peaaegu 8000 punkti tasemele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Tallinna börs asus väikese käibega tõusma
Keskmisest väiksema käibega börsipäeval võttis Nasdaq Tallinn suuna ülespoole, kerkides 0,46%.
Keskmisest väiksema käibega börsipäeval võttis Nasdaq Tallinn suuna ülespoole, kerkides 0,46%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.