21. detsember 1997 kell 22:00

Ei päevagi interventsioonita

Ei päevagi Jaapani Panga interventsioonita -- nii võib iseloomustada möödunud nädala teist poolt. Reedel sekkus Jaapani keskpank juba kolmandat päeva järjest, sooritades dollari tugimüüke. Analüütikute hinnanguil müüs Jaapan dollareid ka Euroopa turgude lahtiolekuajal kokku umbes 4-5 miljardi dollari väärtuses. Samas on võimalik, et Jaapani Pank palus ka Euroopa riikide keskpanku ning USA Föderaalreservi müüa dollarit jeeni vastu ka omalt poolt. USA aserahandusminister Robert Rubin tervitas igatahes saareriigi aktsioone ning ei ole välistatud USA keskpanga abi jeeni edasise languse ärahoidmiseks. Siiski ollakse arvamusel, et Euroopa ja Ameerika keskpangad turule seni veel sekkunud ei ole. Üksnes Jaapani panga sekkumine valuutaturgudele siiski erilist muljet ei avaldanud. Kui aga sekkujate klubisse liituks Fed või Saksamaa Liidupank, siis omandaks aktsioon juba teise värvingu.

Jaapani keskpanga pidev osalemine valuutaturul on tingitud järjest uutest ja uutest halbadest uudistest saareriigi majanduses. Teade Toshoku pankroti kohta, mis kuulub nelja suurema pankroti hulka pärast sõda, kukutasTokio börsi Nikkei indeksit 5,24 protsenti, mis oli lõppeva aasta teine langemine. Analüütikud on hakanud kahtlema ka nädala algul avalikustatud majandusreformi kava tõhususes.

Dollari ja marga suhe oli reedese õhukese turu tingimustes teisejärguline. USD kursikõikumine jäi peaaegu ühe penni piiridesse, liikudes kursivahemikus 1,765--1,7783 DEMi. Reede õhtul oli dollari kurss 1,7695 marka ehk 14,156 krooni.

Hetkel kuum