• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Milline on aruandlus majandus- ja kalendriaasta erinemisel?

  - Meil kestab aasta loogiliselt suvest suveni. Hooaeg algab sügisel ja lõpeb kevadel ning aastaeelarvet on kasulikum teha poole aasta pealt.
  Kuna audiitorid on aasta esimesel poolel üle koormatud, siis on nendega lihtsam suhelda, kui nad vaatavad asja üle augustis-septembris. Miinusena võib tuua selle, et raamatupidamisel on suvel rohkem tööd finantsarvestusega.
  Statistikaaruannete esitamisega lisaprobleeme eriti ei ole, sest nagunii tehakse kvartaalseid aruandeid, sõltumata sellest, kus aasta lõpp asub. Kui tahetakse mingeid aruandeid teiste firmadega võrrelda, siis võib raskusi tekkida.
  Ma arvan, et traditsioon, et kalendriaasta ühtib finantsaastaga, on eelarvamuslik. Kui vaadata üle maailma, siis on ka selliseid firmasid, kus finantsaasta ei lange isegi kvartalitega kokku. See on rohkem vormiline külg. Sisulist põhjendust, miks finantsaasta peaks kalendriaastaga ühtima, pole.
  - Aruandeaasta ühtimine kalendriaastaga on selles mõttes lihtsam, et kõik on sellest aru saanud, ja suuremal osal firmadest on ka samamoodi.
  Põhjused, miks need ei ühti, on samuti väga erinevad. Näiteks, kui emaettevõte asub välismaal, siis tütarettevõte kasutab emaettevõttega sama aruandeaastat, et mitte teha topelt tööd. Teine põhjus, miks ta ka meil on teisel ajal, sõltub tegevusalast. Muu aeg võib olla sobivam sesoonsusest tingituna. Mõnikord arvatakse, et aasta lõpp on väga kiire ja siis on efekt selles, et teha mõnel teisel ajal, kui on rahulikum -- näiteks hulgimüügifirmadel. Väga tõsist erinevust selles siiski ei ole.
  Statistikaamet tahab saada informatsiooni küll kalendriaasta kohta, aga statistikainfo on tunduvalt väiksem kui kogu aasta info maht.
  Kui pole ühtegi põhjust, miks majandusaasta peaks teisel ajal algama, siis pole mõtet oma elu keerulisemaks teha.
  - Aruandlus on sama. Me enam-vähem teame neid firmasid, kellel majandusaasta kalendriaastaga ei ühti. Palume, et statistiliselt lõpetaksid nad aasta siiski kalendriaasta lõpuga -- muidu ei ühti nad mitte kuidagi riigi malliga. Midagi pole parata, aga nad peavad selle arvel natukene rohkem tööd tegema. Tänapäeval on isegi väikefirmades viidud informatsioon arvutitesse. Meile info saatmine nõuab tõenäoliselt arvutitest täiendavaid väljavõtteid.
  Statistika on juba kord selline paha asutus, mis tahab vahel saada natukene rohkem kui teised. See on väga tõsine ülemaailmne probleem.
  Majandus- ja kalendriaasta ei ühti sageli neil firmadel, kes on tõsiselt seotud välisfirmadega -- need ei pea sugugi olema ainult tütarettevõtted. Kui partneril on asjad nii seatud, siis on loogiline, et ka siin tuleb ennast kohandada.
  Ilmselt pole mõtet niisama soovitada, et muutke oma majandusaasta ära.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Börs: Snapi langus ning mure majanduse pärast vedasid turge alla
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.