21. detsember 1997 kell 22:00

Milline on aruandlus majandus- ja kalendriaasta erinemisel?

- Meil kestab aasta loogiliselt suvest suveni. Hooaeg algab sügisel ja lõpeb kevadel ning aastaeelarvet on kasulikum teha poole aasta pealt.

Kuna audiitorid on aasta esimesel poolel üle koormatud, siis on nendega lihtsam suhelda, kui nad vaatavad asja üle augustis-septembris. Miinusena võib tuua selle, et raamatupidamisel on suvel rohkem tööd finantsarvestusega.

Statistikaaruannete esitamisega lisaprobleeme eriti ei ole, sest nagunii tehakse kvartaalseid aruandeid, sõltumata sellest, kus aasta lõpp asub. Kui tahetakse mingeid aruandeid teiste firmadega võrrelda, siis võib raskusi tekkida.

Ma arvan, et traditsioon, et kalendriaasta ühtib finantsaastaga, on eelarvamuslik. Kui vaadata üle maailma, siis on ka selliseid firmasid, kus finantsaasta ei lange isegi kvartalitega kokku. See on rohkem vormiline külg. Sisulist põhjendust, miks finantsaasta peaks kalendriaastaga ühtima, pole.

- Aruandeaasta ühtimine kalendriaastaga on selles mõttes lihtsam, et kõik on sellest aru saanud, ja suuremal osal firmadest on ka samamoodi.

Põhjused, miks need ei ühti, on samuti väga erinevad. Näiteks, kui emaettevõte asub välismaal, siis tütarettevõte kasutab emaettevõttega sama aruandeaastat, et mitte teha topelt tööd. Teine põhjus, miks ta ka meil on teisel ajal, sõltub tegevusalast. Muu aeg võib olla sobivam sesoonsusest tingituna. Mõnikord arvatakse, et aasta lõpp on väga kiire ja siis on efekt selles, et teha mõnel teisel ajal, kui on rahulikum -- näiteks hulgimüügifirmadel. Väga tõsist erinevust selles siiski ei ole.

Statistikaamet tahab saada informatsiooni küll kalendriaasta kohta, aga statistikainfo on tunduvalt väiksem kui kogu aasta info maht.

Kui pole ühtegi põhjust, miks majandusaasta peaks teisel ajal algama, siis pole mõtet oma elu keerulisemaks teha.

- Aruandlus on sama. Me enam-vähem teame neid firmasid, kellel majandusaasta kalendriaastaga ei ühti. Palume, et statistiliselt lõpetaksid nad aasta siiski kalendriaasta lõpuga -- muidu ei ühti nad mitte kuidagi riigi malliga. Midagi pole parata, aga nad peavad selle arvel natukene rohkem tööd tegema. Tänapäeval on isegi väikefirmades viidud informatsioon arvutitesse. Meile info saatmine nõuab tõenäoliselt arvutitest täiendavaid väljavõtteid.

Statistika on juba kord selline paha asutus, mis tahab vahel saada natukene rohkem kui teised. See on väga tõsine ülemaailmne probleem.

Majandus- ja kalendriaasta ei ühti sageli neil firmadel, kes on tõsiselt seotud välisfirmadega -- need ei pea sugugi olema ainult tütarettevõtted. Kui partneril on asjad nii seatud, siis on loogiline, et ka siin tuleb ennast kohandada.

Ilmselt pole mõtet niisama soovitada, et muutke oma majandusaasta ära.

Hetkel kuum