5. märts 1998 kell 22:00

Võlgades ärimees lahkub

Heausksed investorid võivad kaotada 50 miljonit krooni

Võlausaldajad on hädas. Nad kardavad OÜ EAG Autokeskus vastu pankrotimenetlust algatada, sest pankroti korral jäävad väikeinvestorid kindlasti kogu laenusummast ilma. Firma vara väärtus ei ulatu kümnendikunigi võlasummast.

Samuti kardavad firmasse raha pannud inimesed maksuametit, sest paljudel on viimase kahe aasta intressitulu deklareerimata.

Eile selgitas võlausaldajate nõukogu laenudokumente uurides välja, et investorite raha ärisse paigutav OÜ EAG Autokeskus on ligi 2000 inimesele võlgu kokku üle 50 miljoni krooni. Põhiosa laenuandjatest moodustavad pensionärid.

Selgus, et kümmekond investorit on pannud 7--8% suurust kuuintressi teenima miljonist suurema summa.

Lootuses skandaali pisendada teatas OÜ EAG Autokeskus üks omanikke ja juhatuse liige Aleksander Petru?enkov nädala alguses ajakirjanikele, et tema firmal on kohustusi umbes 1000 investori ees kokku ligi 15 miljonit krooni.

Tartu politseiprefektuuri majanduspolitsei komissar Halvar Mändsaar ei näe OÜ EAG Autokeskus tegevuses kelmust ega inimeste tahtlikku petmist.

«Petru?enkov pole esinenud vale nime all, firma on registreeritud, inimesed on sinna raha viinud vabatahtlikult ja sellelt suuri tulusid teeninud -- seega siin kelmusega küll tegu pole ja Tartu politseile pole ka tulnud ühtegi sellekohast avaldust,» märkis Mändsaar.

Ta arvas, et pöördumisi ei tulegi, sest võimaliku pankroti puhul saab tavaliselt lõviosa allesjäänud varast pankrotihaldur ja seda võlausaldajad ei soovi.

«Kui võlausaldajate nõukogu on põhjalikult tutvunud firma raamatupidamisega ja lasknud teha auditi, siis selgub, kas tegu võib olla firma pankroti või riisumisega,» lisas Mändsaar.

Oma kontori uksele riputatud teates märgib EAG Autokeskus, et on Tartus edukalt tegutsenud juba üle viie aasta. Tegelikult sõlmiti OÜ EAG Autokeskus asutamisleping alles 17. veebruaril 1997 ja äriregistrisse kanti firma mullu 9. juulil. Ettevõtte omanikud on Eha ja Aleksander Petru?enkov ning viimase vend Georg Tepp. Firmale kuuluvad remondiseadmed autotöökojas ja kontoritehnika ning mõned seni veel müümata või võlgade katteks ära viimata sõidukid.

«Meil on kokku lepitud Heidelbergi firmaga Autokocher, et nad saadavad siia 4 miljoni krooni väärtuses partii kasutatud autosid, mille eest peame maksma alles 2--3 aasta pärast,» ütles Aleksander Petru?enkov. Veel loodab ta raha saada USA investoreilt.

Hetkel kuum