12. aprill 1998 kell 22:00

Pangajuhid lahkuvad

Malle Eenmaa on kolmas pangajuht, kes käesoleval aastal enda poolt loodud panga juhtimisest eemale tõmbub. Otsa tegi lahti Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal, järgnes Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg. Nüüd siis Malle Eenmaa.

Tundub, et sarnaselt Sammelseljaga oli ka Eenmaa lahkumine peale-sunnitud. Kui Sammelselja sundisid panga eesotsast lahkuma Tallinna Panga tegevjuhid, siis Eenmaa lahkumine on tingitud suuraktsionäride, eeskätt EBRD soovist.

EBRD huvi on juba pikemat aega olnud Maapanga liitmine mõne konkurendiga. Eeskätt on silmas peetud Hoiupanka. Eenmaa ja osa aktsionäre sellist stsenaariumi ei toetanud ja soovisid jätkata omapead. Tänu Maapanga omanike ringis Hüvitusfondi asendumisele Nordika Kindlustusega sai Eenmaa vastaste leer panga aktsionäride hulgas aga ülekaalu.

Eenmaa suurim viga oli otsus liita Virumaa Kommertspank Keila Panga, Maapanga ja Rahvapangaga. Ta võttis kuulda Eesti Panga soovitusi ja loobus liitumisest ERA Pangaga. Hiljem selgus, et keskpank jättis osa infot liitunud pankade majanduslikust olukorrast enda teada. Nii saidki Maapanga hädad alguse panga loomisest ja süvenesid Maapanga aktsionäride jäärapäise soovi tõttu ise panka teha. See kulmineerus möödunud aastal 56 miljoni kroonise kahjumiga.

Eenmaa lahkumine võib tähendada seda, et Maapanga aktsionärid hakkavad iga hinna eest ise tegemisest loobuma.

Hetkel kuum