6. mai 1998 kell 22:00

Kasumivõtmine aktsiaturgudel

Enamik Läti aktsiatest tegid eile tugeva kukkumise, viies suurele langusele ka börsi indeksi. RICI indeks kukkus tagasihoidlikus kauplemises (päevakäive 184 790 latti) 4,54%, 475,78 punkti tasemele. Langus tulenes võtmekompaniide esimese kvartali viletsatest majandustulemustest. Hoolimata tööstussektoris valitsevast langusmeeleolust suutsid kaks pangaaktsiat napilt plussi jääda. Unibanka aktsia kerkis 4 santiimi 2,74 latini ja Riia kommertspanga aktsia 2 santiimi 2,14 latini. Kahe peale kokku andsid nad ligi kolmandiku Riia börsi päevakäibest.

Ainsana Balti börsidest suutis eile plussi jääda Vilniuse börs. Tõus oli siiski küllaltli tagasihoidlik, Litin-A indeks kerkis päevaga 3,26 punkti ehk 0,17% 1762,8 punktile. Analüütikud on võimaliku tõusu suhtes skeptiliselt meelestatud ega näe, mis võiks seda lähiajal põhjustada. Oma jälje kauplemisaktiivsusele jättis keskpanga möödunudnädalane otsus lükata edasi otsustamine Vilniaus Panga ja Hermise ühinemise küsimuses.

Venemaa aktsiaturg asus eile hommikul taas langusele ja juhtivad aktsiad odavnesid hommikul keskmiselt 0,5--1%. Diilerite sõnul lähtus müügisurve kohalikelt investoritelt. Õhtuks langesid aktsiad veel veidi ja RTS indeks lõpetas päeva 1,46% langusega 310,61 punktil.

Kasumivõtmine, mis järgnes esmaspäevasele Dow life high-tasemele, viis aktsiahinnad Wall Streetil teisipäeval langusele. Langust süvendas veelgi jätkuv selgusetus intressimäärade võimaliku tõusu osas ja Dow sulgus teisipäeva õhtul 45,09 punkti madalamal, 9147,57 punktil. Intressimäärade tõusu ootus Euroopas süvendas sarnaseid kartusi ka USAs. Õli valas veelgi tulle Bill Clintoni ja Alan Greenspani kohtumine teisipäeva pärastlõunal. Kahe mehe viimasele kohtumisele rohkem kui aasta tagasi järgnes paar kuud hiljem intressimäärade järsk tõus. Langus New Yorgi börsil jätkus eile hommikul. Kell 20.00 Eesti aja järgi oli Dow kukkunud 35,13 punkti.

Hetkel kuum