2. november 1998 kell 22:00

Keskpankurid contra poliitikud

Jaapani jeeni kurss tõusis eile Saksa marga suhtes viimase üheksa kuu kõrgeima (69,28 DEM/JPY ehk 0,1155 krooni), dollari suhtes aga viimase kahe nädala kõrgeima kursini (114,35 USD/JPY). Analüütikud ja turul olijad olid ühel meelel, et saareriigi valuuta tugevnemine oli tingitud peamiselt riskifondide spekulatiivsetest ostudest, katmaks lühikesi positsioone. Jeeni tõus on ilmselt vaid lühiajaline, sest fundamentaalnäitajad valuuta tugevnemist ei näita. Pealegi oli turg väheaktiivne, sest täna on Jaapani finantsturud pühade tõttu suletud.

Kiire tõusu tegi dollari suhtes ka Saksa mark. Kolm liidupanga nõukogu liiget astusid avalikult välja kantsler G. Shröderi ja rahandusminister O. Lafontaine'i nõudmistele alandada keskseid intressimäärasid. Keskpankurite vastus oli ühene: majandusliku tõusu tingimustes pole intresse vaja alandada ning selle aastanumbri sees ei juhtu see kindlasti. Näib, et uus vasakpoolne valitsus avaldab keskpangale järjest enam survet, mõjutamaks Bubat teostama lõdvemat monetaarpoliitikat. Kui keskpankurid annavad poliitikutele järele, nõrgeneb Euroopa rahaliidu usaldusväärsus, sest psühholoogiliselt on euro Saksa marga mantlipärija.

Hetkel kuum