Toomas Truuverk • 27. jaanuar 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia viis turu käibe üles

Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil püsib jätkuvalt tagasihoidlik. Eilse keskmisest veidi suurema päevakäibe börsil tingis üks suuremahuline tehing Hansapanga aktsiaga, milles vahetas omanikku 33 700 Hansapanga aktsiat koguväärtuses 1,8 miljonit krooni.

Börsipäeva 4,79 miljoni kroonisest kogukäibest andis Hansapanga aktsia 3,13 miljoni krooniga 65%. Aktsia hind eile palju ei muutunud, kerkides päeva kokkuvõttes 0,47 protsendi võrra 53,75 kroonile.

Hansapanga aktsia liikumine on viimasel ajal sõltunud eeskätt kahest asjaolust. Esiteks, kuidas kaubeldakse Helsingis, ja teiseks, millised meeleolud ja kommentaarid valitsevad turul Telekomi aktsia osas. Helsingis jäi kauplemine Hansapanga aktsiaga eile üpris nõrgaks. Omanikku vahetas 7000 aktsiat ja aktsia hind sulgus 53,35 kroonil. Telekomi aktsiaga seob Hansapanga aktsiat aga spekulatsioon, et välisinvestorite huvi Telekomi vastu kandub ühtlasi ka teistele Eesti aktsiatele ja eeskätt muidugi Hansapangale.

Sarnase mõtteavaldusega tuli eile välja ka The Wall Street Journal. Samas tõi ta kõrvale mitme fondijuhi kommentaari, kes mainivad, et Tallinna ja teised Balti börsid jäävad suurte rahvusvaheliste fondide jaoks liiga väikeseks. On arusaadav, et fondid, kelle tehingumahud ulatuvad miljonitesse dollaritesse, ei saa opereerida turgudel, mille päevakäive on vaid pool miljonit dollarit või veelgi väiksem.

Üllatavalt tõusis eile edukamaks põhinimekirjas Ühispanga aktsia, mille hind kerkis päevaga 0,87 miljoni kroonise käibe juures 2,88%. Ka Ühispanga puhul saab rääkida Helsingi börsi mõjust. Eile ulatus Ühispanga aktsia käive Helsingi börsil 1,5 miljoni kroonini, aktsia hind sulgus 21,28 kroonil. Tallinnas sulgus aktsia 21,6 krooni tasemel.

Nii või teisiti on Tallinna börsi suurimaks mõjutajaks hetkel (nagu ilmselt ka tulevikus) Telekomi aktsia. Ka riigikogu liikmed on üldsuse jõulisest reageeringust veidi ehmunud ja tundub, et esitatud eelnõust siiski asja ei saa. See lisab usku ja kindlust Eesti aktsiaturu tuleviku suhtes.

Hetkel kuum