Toomas Truuverk • 3. veebruar 1999 kell 22:00

Kauplemine börsil elavnes eile

Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügi lõpu lähenemine on elavdanud investorite huvi aktsiaturu vastu ja suurendanud kauplemismahte Tallinna börsil märgatavalt. Peamiselt Hansapanga aktsia toel kerkis börsisüsteemi päevakäive eile 16,79 miljoni kroonini, mis on kõrgeim tase alates möödunud aasta 27. oktoobrist.

Elavnenud kauplemine viis eile hommikupoolses kauplemises kiirelt üles ka aktsiate hinnad. ÄP indeks kerkis kella 11.30ks päeva kõrgeima 296,9 punktini. Pärastlõunases kauplemises investorid rahunesid mõnevõrra ja indeks lõpetas päeva 289,18 punkti tasemel (päevaga +2,94%).

Tõusu mootoriks oli elav huvi pangasektori aktsiate vastu. Tähelepanuväärne on, et lisaks enamiku käibest andnud suurematele tehingutele nn standardkogustes tehti arvestatav hulk tehinguid ka väiksemate kogustega. Tekkinud elevust iseloomustab ka tehingute suur arv -- Hansapangal 66 tehingut ja Ühispangal 43.

Paistab, et osa Telekomi ümber valitsevast segadusest heidutatud investoreid teeb panuse hoopis turu ülejäänud likviidsematele aktsiatele, millele on Telekomi tuules samuti korralikku tõusu prognoositud. Väiksemate investorite ärkamine annab tunnistust, et börsi tegemine pole Eestis siiski täiesti lootusetu ettevõtmine ja parema turusituatsiooni korral on investeerimishuvilised täiesti olemas.

Arvestades, et pärastlõunane korrektsioon jäi üpris väikeseks, võib prognoosida, et suurt tagasilööki kiirele hinnatõusule ei järgne. Tõenäoline on küll mõningane rahunemine kuni IPO lõplike tulemuste selgumiseni.

Aktsiate hindu Tallinna börsil toetab ilmselt kauplemine välisturgudel. Ühispanga aktsia leidis Helsingis eile üpris elavat kauplemishuvi, omanikku vahetas 54 646 aktsiat ja aktsia sulgus 23,3 kroonil. Hansapanga aktsia vastu oli huvi väiksem, kaubeldi vaid 7200 aktsiaga koguväärtusega ca 400 000 krooni. Aktsia hind sulgus Helsingis 57,1 kroonil ehk 1,4 krooni madalamal kui Tallinnas.

Hetkel kuum