Väinu Rozental • 30. märts 1999 kell 22:00

Toll konfiskeeris teksaseid

Tolliameti tollijärelevalve osakonna spetsialisti Mihkel Leesmenti sõnul andis 15. veebruaril jõustunud tolliseaduse muutmise seadus tollile ja politseile suuremad volitused võitlusel piraatkaubandusega. Kahtluse korral on tollil õigus kaubapartii nii kauaks ära võtta, kuni kaubamärgi omanik on andnud oma hinnangu, selgitas Leesment. «Kui tegu on piraat- või võltsitud kaubaga, kuulub partii erikonfiskeerimisele ja hävitamisele,» rõhutas Leesment.

Märtsi algul tekkis Tallinna lennuvälja tollil kahtlus Türgist toodud Wrangleri teksaste päritolus. «Saatsime viis paari pükse Wrangleri Euroopa esindajale Brüsselis,» ütles Wrangleri kaubamärgi esindaja, patendivolinik Jüri Käosaar endanimelisest patendibüroost. «Spetsialistid tuvastasid, et tegu on võltsinguga.»

Tallinna tolliinspektuur trahvis teksapükste maaletoojat, Tartumaa firmat Marle Kaubanduse OÜd, 1000 krooniga. Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu sõnul lubab seadus trahvida kuni konfiskeeritava kauba kolmekordse väärtuse ulatuses. Wrangleri teksapüksid olid toodud sisse hinnaga 6 USD ehk 87 krooni. Püksipartii väärtus oli seega üle 3500 krooni.

«Tolliametnik arvestas kergendava asjaoluna, et Marle Kaubanduse tõi võltskaupa sisse esimest korda,» kommenteeris Udu väikest trahvisummat. «Firma esindaja andis vajalikku infot, mille alusel saab Wrangleri kaubamärgi omanik Türgi valmistajafirma vastu pretensioone esitada.»

Udu sõnul on 41 püksipaari liiga väike kogus kohe hävitamiseks. «Loodetavasti tabame võltsriiete partiisid rohkem ja hävitame need siis ühekorraga,» rääkis Udu.

Marle Kaubanduse esindaja sõnul plaanisid nad teksapüksid maha müüa firmale kuuluvas kaupluses. «Meil puudus info, millist kaupa võime sisse tuua ja millist mitte,» rääkis Marle Kaubanduse juhatuse liige Marika Laugus. «Me ei teadnud, et Wrangler on Eestis oma kaubamärgi kaitsnud.»

Wrangleri originaalpüksid on Tallinna kauplustes müügil hinnaga 795--850 krooni. Võltsteksapükste eest küsitakse turul umbes 300 krooni.

Hetkel kuum