President Jeltsin üllatas jälle

President Boriss Jeltsin kutsus Venemaal esile uue poliitilise kriisi, kui ta esmaspäeval vallandas ootamatult peaministri ametist Sergei Stepa?ini ja nimetas peaministri kohusetäitjaks ning presidendikandidaadiks riikliku julgeolekuteenistuse FSB juhi Vladimir Putini. Venemaa finantsturg reageeris uudisele rublakursi nõrgenemisega dollari suhtes poole rubla võrra ja aktsiahindade langusega umbes 10%. Et Saksamaa on Venemaa suurim kaubanduspartner ja laenuandja, alanes märgatavalt euro kurss dollari suhtes.

Oma televisioonikõnes ütles president, et loodab 46aastast Putinit näha enda mantlipärijana Venemaa presidendi toolil ning usub, et ta suudab XXI sajandil liita ühiskonna eri poliitilised jõud ja jätkata reforme. Riigiduuma hakkab uue peaministri kandidatuuri arutama pärast kokkutulekut tuleval esmaspäeval. President kinnitas, et duumavalimisi edasi ei lükata ja et need peetakse 19. detsembril.

President ei põhjendanud Stepa?ini tagandamist. Üldlevinud arvamuse kohaselt on Stepa?in peaministriks oldud kolme kuu jooksul teinud head tööd. Tema valitsus saavutas uue laenu Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja jõudis Pariisi Klubiga laenukompromissile. Stepa?ini tagandamine kinnitab kahtlusi Kremli võimuladviku kasvavast võimust. Vene meedia andmetel olid viimasel ajal järsult halvenenud Stepa?ini ja Kremli usaldusisiku, esimese asepeaministri Nikolai Aksjonenko suhted. Aksjonenko, kes oli Primakovi valitsuses raudteeminister, olevat heades suhetes suurärimees Boriss Berezovskiga, kes omakorda on Jeltsini tütre Tatjana Djat?enko parem käsi. Poliitiline vaatleja Andrei Piontkowski seletab peaministri vahetust sellega, et Putin on Jeltsini lähikonnale lojaalsem kui Stepa?in. Et ükski juhtiv poliitik ei kiitnud avalikult presidendi sammu heaks, näitab asjatundjate väitel, kui suurde isolatsiooni Boriss Jeltsin on jäänud.

Sõltumatu ökonomist Jaroslav Lissovolik ütles, et Jeltsini otsusel puudub majanduslik tagamaa. «See näitab, et nüüdsest ja võib-olla kogu järgmise aasta domineerib Venemaal täielikult poliitika.»

Duuma suurima erakonna, kommunistide liider Gennadi Zjuganov ütles, et ei näe mingit vahet Stepa?ini ja Putini vahel. «Mõlemad on pärit Peterburist, mõlemad tulevad samast Anatoli Sobt?aki demokraatide rühmitusest. Mõlemad toetavad mööndusteta Jeltsinit ja tema kurssi. Mõlemad tulevad jõuministeeriumist ja kummalgi pole majanduse juhtimise kogemust. Kummalgi ei ole ühegi arvestatava erakonna toetust,» sõnas ta.

Peaministriks nimetatud Putin ruttas närvilisi investoreid rahustama ja kinnitas, et tal ei ole kavas teha ei Venemaa majanduspoliitikas ega valitsuse koosseisus erilisi muudatusi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum