Aili Kukumägi • 20. september 1999 kell 22:00

Toiduainetööstuse langus mõjus trükitööstuse ettevõtetele

Tänavu esimesel poolaastal on Trükitöösturite Liidu liikmete koondkäive kasvanud võrreldes 1998. aasta esimese poolega vaid pisut üle 6%. Samas oli selle aasta esimeses kvartalis kasv 30% võrreldes eelmise aasta esimese kolme kuuga.

Kõige rohkem kahanes käive Aldusel, kelle töödest läks suur osa Venemaale. Aldus on üks väheseid etiketi ja pakendi trükkimisele spetsialiseerunud firmasid, mistõttu on tema klientide hulgas palju toiduainetööstuse ettevõtteid, kes seoses Venemaa turu äralangemisega kaotasid ekspordituru või pankrotistusid.

Alduse juhi Hugo Juhkami sõnul on viimastel kuudel näha, et teine poolaasta tuleb edukam, sest kauplemine idasuunas on taastumas.

Kõige enam, üle kahe korra, on käive kasvanud Kroonpressil. Tartu trükifirma peadirektor Andres Kull ütleb, et töömaht on märgatavalt suurenenud tänu mullu septembris soetatud uuele trükimasinale.

Ligi 90% Kroonpressi käibest annab perioodika trükkimine, millele järgnevad kliendilehed ja teised reklaamtrükised. Kroonpressi spetsiifika võimaldab Eesti mõistes ainult suuri tiraazhe trükkida, alates 5000 eksemplarist. Suurim ühekordne trükiarv on selles trükikojas olnud 200 000.

Hetkel kuum