Toomas Truuverk • 21. oktoober 1999 kell 22:00

Tallinna Külmhoone salatseb

Aktsiate hinnad Tallinna börsil lõpetasid eile enamuses plusspoolel ja ÄP indeks tegi liideraktsiatele toetudes oma oktoobri tugevuselt teise tõusu, +1,13%, 282,68 punktile. Kuigi börsisüsteemi käive ulatus koguni 22,3 mln kroonini, ei saa kauplemist sellest hoolimata kuigi elavaks nimetada.

Suuremat tähelepanu leidsid taas Hansapank ja Norma, üle miljoni kroonise käibe saavutas registreeritud kuues tehingus ka EVP. Kaks esimest olid siiski omaette klassist, andes kahepeale 83% börsisüsteemi kogukäibest ja 71% registreeritud tehingutest.

Hansapanga aktsia suur käive tulenes kahest päeva lõpus sooritatud suuremahulisest tehingust, milles vahetas korraga omanikku 100 000 aktsiat ja 131 000 aktsiat. Hansapanga maakler Romet Tepper seostas BNSile antud kommentaaris neid kaht tehingut välisinvestoritega.

Elavat huvi Hansapanga aktsia vastu ja hinna ligi 2protsendist tõusu saab hetkel siduda peamiselt kolmapäevase III kvartali konsolideeritud majandustulemuste avaldamisega, mis analüütikutelt ühise positiivse hinnangu said.

Eilse börsipäeva kahtlemata kõige põnevam uudis oli aga Külmhoone plaanitav liit Leedu piimatootja Kauno Pienas Centrasega. Muidu üdini positiivse uudise tonaalsust kiskus tublisti alla Tallinna Külmhoone juhtide ja samas ka suuromanike soovimatus tehingu kohta avalikkusele ja teistele aktsionäridele informatsiooni jagada.

Kuigi BNSi vahendusel võis mõningatest tehingut puudutavatest detailidest juba hommikul kella kaheksa ajal lugeda, suudeti sellesisuline börsiteade vormida alles kella üheteistkümneks.

Tehingu asjaolude varjamine pärast väidetavalt terve aasta kestnud läbirääkimisi jätab kummalise mulje. Nagu ikka, tekitab millegi varjamine tunde, et ju siis on, mida varjata. Kummaline on seegi, et ettevõtte nõukogu ei kavatse tehinguks Külmhoone aktsionäridelt volitusi küsida.

Hetkel kuum