Viktoria Korpan • 21. november 1999 kell 22:00

osta.ee oksjon kasvatab käivet

«See on korraliku poe käive ja kui arvestada, et oleme alles alustanud, on tulemus hea,» sõnas investeerimispanga Lõhmus, Haavel ja Viisemann omanik Rain Lõhmus eile.

Enam kui 6000 inimest on end registreerinud osta.ee kliendiks. Internetileheküljel peetakse korraga rohkem kui tuhat oksjonit 178 kategoorias. Soome suurima internetioksjonite korraldaja Keltainen Pörssi leheküljel toimus reedel pisut vähem, 900 oksjoni ringis.

Kõige populaarsemad rubriigid osta.ee-s on arvutid, liiklusvahendid ja mobiiltelefonid, nende puhul sooritatakse Lõhmuse sõnul kõige rohkem tehinguid. Uue omaniku leiab umbes iga kümnes müüki pandud asi. Üks oksjon kestab sõltuvalt müüja soovist kuni 14 päeva.

Heiti Kenderi, osta.ee ühe osaniku sõnul on esmaspäev ja teisipäev kõige tihedamad kauplemispäevad. Oksjoni korraldamine on järgmise aasta veebruarini tasuta, seni ei võeta komisjonitasu. «Osta on arendamisfaasis, tahaks seda veel täiustada, raha küsida ei ole praegu sobilik,» rääkis Lõhmus. «Esimese aasta jooksul oleme valmis raha kaotama.» Internetioksjoniga seotud investeeringute mahtu ei soovinud Lõhmus avaldada.

Osta.ee tegutsema hakates jäi varju Eesti teine online-oksjon aadressil http://market.isp.ee/oksjon/, mis on tegutsenud poolteist aastat. Firma ISP Tarkvara loodud oksjoni korraldamisteenus on tasuta, raha teenitakse reklaami pealt. Võrreldes osta.ee-ga on sel tagasihoidlikum kujundus ja väiksem pakkumiste arv. Reedel näiteks oli vaid kolm pakkumist. «Me tahtsime elavdada Eesti internetiturgu, kuid pole ennast nii palju reklaaminud kui osta.ee,» rääkis OÜ ISP Tarkvara projektijuht Mihkel Raba. Tema sõnul on oksjoni jooksul sooritatud umbes 10 000 tehingut. ISP Tarkvara ei ole veel võtnud seisukohta, mis nende oksjoniga saab.

Hetkel kuum