• Jaga lugu:

  Lukas ja Tool ostsid Esmari

  Lukas ja Tool maksid kahe erineva allika kinnitusel Tiia Visnapuule 28% aktsiate eest 8 miljonit krooni. Ülejäänud 72% kunagise Viimsis asunud Kirovi-nimelise näidiskalurikolhoosi baasil moodustatud ASi Esmar aktsiatest jaguneb 2500 väikeaktsionäri vahel.
  Rait Lukas on pärast Kaljo Visnapuu surma oktoobris Esmari juhatuse esimees, Toomas Tooli ameti kohta Esmaris krediidiinfos märget ei ole.
  Praegu on Esmar ligi 20 töötajaga valdusfirma, mis tegeleb peamiselt ruumide rentimisega. Firmal on suur maja Viimsis, lisaks hooneid Tallinnas, suurim rentnik on Viimsis asuv Concordia ülikool. Tütarfirmade kaudu on Esmar Viimsi suurim tööandja, tal on enamusosalus lihatööstuses Karree, plekktaarat valmistavas Printtares, kalatööstuses Ekton, Miiduranna külmhoones ja Esmar Laevades.
  Rait Lukas ja Toomas Tool arutasid reede pealelõunal Esmari peamajas tööasju, kuid ei soovinud pikemaid kommentaare ettevõtte tuleviku ja ostutehingu kohta anda. «Ärge tüüdake meid, palju tööd on teha,» tõrjus Toomas Tool.
  Rait Lukas keeldus kommenteerimast väidet, et tema ja Toomas Tool on omandanud ettevõttes osaluse. «Mina seda omanike poolt ei kommenteeri. Ma olen juhatuse esimees ja minu ülesanne on aktsionäride tulu maksimeerida,» lausus ta.
  Lukas märkis, et ettevõtte tänavune kahjum tuleb tõenäoliselt suurem kui eelmise aasta 3,3 miljonit krooni. «Vene turu ärakukkumine on kõigile mõju avaldanud. Loomulikult tuleb ettevõtte efektiivsust tõsta, et konkureerida nii kodumaiste kui Skandinaavia firmadega,» ütles Lukas.
  Kuidas ettevõte kahjumist välja kavatseb tulla, ei osanud uus juht veel öelda. «Ma olen siin viisteist päeva olnud ja tegelen alles info kogumisega. Aeg on olnud liiga lühike, et pikemaajalisi plaane välja mõelda,» teatas Rait Lukas.
  Concordia ülikooli rektor Mart Susi sõnas reedel, et uue juhatusega on tal hea läbisaamine ja renditingimustes midagi nendele kahjulikuks ei muutu.
  Miiduranna Külmhoone ASi juhataja Jüri Kuuskaru ütles, et nende firma tervendamine algas juba kadunud Visnapuu ajal ja selle eesmärk on kulutuste kokkuhoid. Uute omanikega pole Kuuskaru veel nii tihedalt kokku puutunud, et oleks kursis nende plaanidega. Kuuskaru on Esmari väikeaktsionär ja pole kogenud suuromanike huvi tema aktsiate ostmise vastu.
  Suures osas Esmarile kuuluva ASi Karree nõukogu esimees ja üks omanikke Jüri Polli ütles, et kuulis aktsiamüügist alles reede hommikul.
  Teise tütarfirma ASi Printtare töötajad on saanud teate, et palgafondi kärbitakse järgmisest kuust praeguselt 16%lt käibest 8% peale ja osa inimesi koondatakse. «Omanikud tahavad meist teha Baltimaade võimsama plekktaara tootja,» rääkis üks tehase töötaja. «Praegu aga on nii, et kes vähegi asjalik inimene, see lahkub väikse palga pärast.»
  ASi Printtare juhatuse esimees Raivo Tomingas oli kursis, et Rait Lukas ja Toomas Tool on omandanud osaluse ettevõtte põhiomanikus. Sajale inimesele tööd andva ASi Printtare juht ei soovinud öelda, kas peamiselt konservikarpe tootev ettevõte on kahjumis. «Nagu öeldakse telesaates -- nii ja naa,» lausus ta.
  Tomingase sõnul kuulub Esmarile 100mln aastakäibega Printtarest veidi üle poole.
  ASi Ekton sekretär Tiia Võsa rääkis, et ettevõte seisab mitmendat kuud ning ligi 300 töötajat on sundpuhkusel.
  «Kunagi olime NSVLi suurim kalatööstus ja tänu meile see Kirovi kolhoosi rikkus tuli. Nüüd oleme nii vaesed, et ootame ainult lõppu,» nentis Võsa. Mis ettevõttest edasi saab, on ASi Esmar otsustada, kellele kuulub ettevõttest Võsa sõnul 80 protsenti. «Seni ei ole midagi kuulda, eks nad ka mõtlevad seal,» arvas Võsa.
  Krediidiinfo andmeil oli ASi Esmar käive eelmisel aastal 17,7 mln krooni ning ettevõte sai 3,3 mln krooni kahjumit.
  Ärimees Toomas Tool, keda ühegi ajalehe fotograafil pole õnnestunud pildistada, on ajakirjanduses levinud müüdi järgi üks Eesti rikkamaid ärimehi, kes pani edule aluse Soomest toodud Mehukatti mahlade müügiga. Enamasti elab ta USAs perekonna juures. Tallinna vanalinnas kuulub talle mitu kinnistut, kuid ise ta eitab seda. Pisut rohkem kui aasta tagasi kuulus ta veel Tallinna Pangaga liitunud Ühispanga nõukogusse, sest oli kuni 1997. a börsikriisini üks Tallinna Panga suuromanikke.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.