• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti standardid tanklates ei kehti

  Tarbijakaitseameti detsembri alguse kontrollreid näitas, et Neste, Shelli, Statoili, Lukoili ja EK tanklates müüdi autokütust 95E, mis ei vastanud kehtestatud kvaliteedinormidele. Tegelikult müüdi 95E nime all tanklates bensiini 95. Kütusefirmad viitavad oma tegevust õigustades sellele, et Eestis ja Euroopas on pliivabale bensiinile kehtestatud normid erinevad. ELis võib pliivaba bensiini väävlisisaldus olla kümme korda suurem kui Eestis.
  Äripäeva arvates peavad Eestis tegutsevad firmad täitma siin kehtestatud reegleid.
  Põhimõtteliselt võiks ka Saku Õlletehas müüa Jõuluporteri sildi all pilsnerit, põhjendades, et euronormide järgi on nõuded porterile teised kui Eestis.
  Eesti standarditele vastav E95 oleks kallim ja kütusefirmad on tiheda konkurentsi tõttu sunnitud minema libedale teele -- püütakse müüa odavamalt sisse ostetud, kuid suurema väävlisisaldusega kütust. Nii saab hoida bensiini hinna all ja turgutada pärast aktsiisitõusu vähenenud tarbimist, paraku ostja eksitamise ja oma usaldusväärsuse hinnaga.
  Eesti Statoili peadirektori Epp Kiviaia sõnul kõrgetele Eesti standarditele vastavad 95E bensiini hulgimüüja Neste maale ei toogi. Kui aga suured ketid, keda Neste enamalt jaolt varustab, E tähega märgistatud bensiini siiski müüvad, on see järelikult teadlik tarbijate petmine. Milleks siis E täht üldse tanklasildil figureerib?
  Samas on Neste jaemüügijuht Artur Praun Eesti Päevalehele öelnud, et Neste üldse pliisisaldusega bensiini 95 ei müü, vaid ainult 95E ja 98E+. Keda siis nüüd tarbija uskuma peab? Nii on mitme autofirma esindajad Postimehe andmetel soovitanud oma klientidel osta suurte kettide tanklatest bensiini 98E. On vähemalt lootus, et paaki satub pisut parem kütus kui 95E-d ostes.
  Umbes poolteist aastat tagasi kirjutas Äripäev Pauligi kohvitehasest, kes müüs Café Arabica Extra nime all realiseerimistähtaja ületanud toorainest tehtud kohvi tootja markeeringuta ehk teisisõnu eksitas tarbijaid. Paulig Eestis enam kohvi ei tooda.
  Vaevalt ükski kütusefirma tarbijakaitseameti reidi tõttu oma uksed kinni paneb. Kütusetarbijal on aga üht-teist kõrva taha panna. Seda, kas sinu autoga midagi juhtub just mingist ühest tanklast vale nime all ostetud bensiini tõttu, on keeruline tõestada. Asjatundjate hinnangul võivad rikked ilmneda näiteks poole aasta pärast. Äripäev soovitab igatahes kõigil, kes ostsid vahemikus 1.--3. detsember Neste, Shelli, Statoili, Lukoili või EK tanklatest bensiini ja kel on alles ostut?ekk, luua pretsedent ja nõuda kütusele kulutatud raha kütusefirmalt tagasi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Suur ülevaade: analüütikud näitavad rohelist ja punast tuld just neile Balti börsi aktsiatele
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.