8. detsember 1999 kell 22:00

Eesti standardid tanklates ei kehti

Tarbijakaitseameti detsembri alguse kontrollreid näitas, et Neste, Shelli, Statoili, Lukoili ja EK tanklates müüdi autokütust 95E, mis ei vastanud kehtestatud kvaliteedinormidele. Tegelikult müüdi 95E nime all tanklates bensiini 95. Kütusefirmad viitavad oma tegevust õigustades sellele, et Eestis ja Euroopas on pliivabale bensiinile kehtestatud normid erinevad. ELis võib pliivaba bensiini väävlisisaldus olla kümme korda suurem kui Eestis.

Äripäeva arvates peavad Eestis tegutsevad firmad täitma siin kehtestatud reegleid.

Põhimõtteliselt võiks ka Saku Õlletehas müüa Jõuluporteri sildi all pilsnerit, põhjendades, et euronormide järgi on nõuded porterile teised kui Eestis.

Eesti standarditele vastav E95 oleks kallim ja kütusefirmad on tiheda konkurentsi tõttu sunnitud minema libedale teele -- püütakse müüa odavamalt sisse ostetud, kuid suurema väävlisisaldusega kütust. Nii saab hoida bensiini hinna all ja turgutada pärast aktsiisitõusu vähenenud tarbimist, paraku ostja eksitamise ja oma usaldusväärsuse hinnaga.

Eesti Statoili peadirektori Epp Kiviaia sõnul kõrgetele Eesti standarditele vastavad 95E bensiini hulgimüüja Neste maale ei toogi. Kui aga suured ketid, keda Neste enamalt jaolt varustab, E tähega märgistatud bensiini siiski müüvad, on see järelikult teadlik tarbijate petmine. Milleks siis E täht üldse tanklasildil figureerib?

Samas on Neste jaemüügijuht Artur Praun Eesti Päevalehele öelnud, et Neste üldse pliisisaldusega bensiini 95 ei müü, vaid ainult 95E ja 98E+. Keda siis nüüd tarbija uskuma peab? Nii on mitme autofirma esindajad Postimehe andmetel soovitanud oma klientidel osta suurte kettide tanklatest bensiini 98E. On vähemalt lootus, et paaki satub pisut parem kütus kui 95E-d ostes.

Umbes poolteist aastat tagasi kirjutas Äripäev Pauligi kohvitehasest, kes müüs Café Arabica Extra nime all realiseerimistähtaja ületanud toorainest tehtud kohvi tootja markeeringuta ehk teisisõnu eksitas tarbijaid. Paulig Eestis enam kohvi ei tooda.

Vaevalt ükski kütusefirma tarbijakaitseameti reidi tõttu oma uksed kinni paneb. Kütusetarbijal on aga üht-teist kõrva taha panna. Seda, kas sinu autoga midagi juhtub just mingist ühest tanklast vale nime all ostetud bensiini tõttu, on keeruline tõestada. Asjatundjate hinnangul võivad rikked ilmneda näiteks poole aasta pärast. Äripäev soovitab igatahes kõigil, kes ostsid vahemikus 1.--3. detsember Neste, Shelli, Statoili, Lukoili või EK tanklatest bensiini ja kel on alles ostut?ekk, luua pretsedent ja nõuda kütusele kulutatud raha kütusefirmalt tagasi.

Hetkel kuum