ÄP fototoimetus • 12. detsember 1999 kell 22:00

Euroopa Liit kergitab Eesti toiduainete hinda

Kokkuleppe jõustumine tähendaks, kallineb näiteks EList toodav jahu, suhkur ja sealiha. «On sõlmitud sellekohased suusõnalised kokkulepped,» kinnitas põllumajandusministeeriumi arendusnõunik Ants Laansalu. «Loomulikult häirib see osasid toiduainetööstusi, sest nende tooraine kallineb ja nad peavad hakkama kauplema vabas konkurentsis.»

Laansalu sõnul ei pääse Eesti tööstused EList toodava tooraine kallinemisest, sest hiljemalt ELiga ühinemise ajal hakkavad Eestile kehtima ELi siseturu nõuded ja toiduainete hinnad ühtlustuvad.

Euroopa Liidust veetakse Eestisse toidukaupadest praegu peamiselt jahu, suhkrut ja teravilja. Valdav osa leivatööstustest kasutab toorainena saksa nisujahu, sest see on tänu ELi eksporditoele odavam kohalikust jahust. Eksporditoetuse mõjul odavamat sealiha kasutab toorainena ka Rakvere Lihakombinaat.

ASi Rakvere Lihakombinaat peadirektor Peeter Maspanov ütles, et kohalikele seakasvatajatele oleks ELi eksporditoetuste maksmise lõpetamine suur abi, sest praegu ei suuda nad hinna poolest odava ELi lihaga võistelda.

ASi Leibur peadirektor Ants Promann ütles, et ELi nisujahu kallinemine tõstab leiva-saia hinda ja hinnatõusu võivad põhjustada ka jaanuaris kehtima hakkavad tollid kolmandate maade suhtes. «Valmistoodangu hind tõuseb ELi sammudest tingituna 4--6%,» ütles Promann ja lisas, et Leibur ostab vajatava rukkijahu Eestist, nisujahu impordib.

Kolmandatele riikidele (nt Uus-Meremaa, Austraalia, Kanada, USA, Venemaa) kehtestab Eesti tollid jaanuaris.

Autor: ÄP

Hetkel kuum