Toomas Truuverk • 20. detsember 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia valitseb turgu

Kauplemine Tallinna börsil jäi alanud jõulunädala esimesel päeval enamiku aktsiate osas äärmiselt loiuks. Börsisüsteemi päevakäive ulatus Hansapanga aktsia 21,5 mln kroonise käibe toel siiski korraliku 25,34 mln kroonini.

Vaatamata väikesele kauplemisaktiivsusele liikusid juhtivate aktsiate hinnad üles ja ÄP indeks lõpetas päeva 0,75%ga plusspoolele, 329,5 punktil. Põhi- ja lisanimekirja kokkuvõttes edestasid tõusjad langejaid suhtega 6:5.

Nagu öeldud, kaubeldi eile üldise vaikuse taustal taas vaid Hansapanga aktsiaga. Arvestades isegi, et Hansapanga 21,5 mln kroonisest päevakäibest andis enamuse ehk 12,1 miljonit üks suuremahuline tehing, on ka Hansapanga aktsia muu käive (9,4 mln kr) ligi kaks ja pool korda rohkem kui kogu ülejäänud börsisüsteemi käive kokku.

Tähelepanuväärne on, et suurt aktiivsust näitasid just väiksemad investorid. Niinimetatud «karvaste tükkide» ehk siis ebastandardsete pakkidena registreeriti päeva jooksul koguni 28 tehingut.

Huvi Hansapanga aktsia vastu seletatakse sellega, et pärast aastavahetust usutakse välisinvestorite huvi koonduvat eeskätt Hansapanga aktsiale. Seda nii psühholoogilistest teguritest lähtudes, kuid ka arvestades loodetavat edasiminekut järgmisel aastal fundamentaalsete näitajate osas. Kohalikud riskialtimad investorid tahavad enne välisinvestorite tulekut positsioonid sisse võtta. Seejuures loodetakse, et Eesti Pank käitub tõepoolest oma sõnade järgi ega soovi aktsia hinda turul mõjutada.

Telekomi aktsialt oodatakse palju stabiilsemat liikumist ja seetõttu on ka lühiajaline huvi tema vastu mõnevõrra tagasihoidlikum. Eile aktsia hind Londonis koguni kukkus 0,37% võrra, kuid samal ajal toimunud dollari hinna tõus hoidis hinna kroonides üleval.

Hetkel kuum