• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sajandi kardetuim aastavahetus

  Et 2000. aasta vastuvõtt ei läheks aastavahetusel tööpostil olevatele Eesti Telefoni töötajatele ja nende peredele täiesti raisku, tuuakse jõulukuusk tuppa -- juhtimiskeskusesse. Sinna tuleb jõuluvana, lastele tehakse eraldi mängutuba ja isegi valves olijatele lubatakse sümboolne lonks ?ampust.
  ASi Eesti Telefon võrgu planeerimise osakonna direktor Rain Rebane kannab ettevõttes vastutust selle eest, et kõik arvutisüsteemid, kaablid ja võrgud oleksid uue aasta ööl ideaalses korras. Ta on aastavahetusel koos kahekuise tütre ja naisega Eesti Telefoni juhtimiskeskuses Sõle tänaval.
  Samuti on kohal Eesti Telefoni juhatuse esimees Jaan Männik, teised juhtkonna liikmed ja juhtivad spetsialistid koos abikaasade ja lastega. «See on vist kõige ametlikum ja töisem uue aasta vastuvõtt,» tunnistab Eesti Telefoni juhatuse liige Valdo Kalm.
  Kokku on Eesti Telefonil aastavahetusel üle Eesti tööpostidel 90 spetsialisti ja kakssada inimest koduses valves. Eesti suurim sidefirma on aasta 2000 viga kartes kulutanud viimase kahe aasta jooksul umbes 15 miljonit krooni.
  «Aatompommi vastu ei saa, aga kõigi kriitiliste protsesside jaoks on koostatud eraldi plaanid,» sõnab Rebane. Pressiteadete «maketid» on ka juba ette valmistatud juhuks, kui peaks olema midagi ebameeldivat avalikkusele teatada, lisab avalike suhete direktor Piret Mürk, kes on 31. detsembri öösel valmisolekus number üks.
  «See kuupäev on niivõrd tähtis telekommunikatsiooni ajaloos, et lihtsalt peab kohal olema,» räägib juhtimiskeskuse juht Rein Mets, kes asub koos 16 alluvaga neljalt suurelt ekraanilt jälgima, kuidas hakkab 2000. aasta saabuma alates Jaapanist ja mis ta Eesti sidele endaga kaasa toob.
  Et vältida erakorralisi häireid, väldivad suured ettevõtted enne aastavahetust uue tarkvara installeerimist. «Tänu sellele, et seoses aasta 2000 veaga pidime paljudele süsteemidele uuendusi tegema, on ka teenuste kvaliteet paranenud,» nendib Rebane.
  Aastaks 2000 valmistub ka teine suurettevõte, Eesti Energia. «Võrreldes teistega saime 2000. aasta probleemiga odavalt hakkama, umbes kahe miljoni krooniga,» räägib ASi Eesti Energia aasta 2000 projekti juht Toomas Tutt. «Eesti Energia võtab asja rahulikult, kuid oleme valmis kõige halvemaks.»
  Nn must stsenaarium on see, kui Venemaa elektrisüsteemid peaks kokku kukkuma. Sel juhul hakkab Eesti elektrisüsteem iseseisvalt toimima.
  Venemaa naabrus heidab Eestile varju. Väidetavalt on maailmapangas ja rahvusvahelises valuutafondis kaart 2000. aasta probleemi kohta, millel Eesti on ühte värvi Aafrika riikidega. Tutt räägib, et ta on sellest teadlik, aga selline hinnang Eesti valmisolekule ei ole õige.
  Täiendavalt on vana-aasta öösel Eesti Energia ettevõtetes üle Eesti alla saja inimese, kaasa arvatud juhtkond -- Gunnar Okk, Lembit Vali ja Sandor Liive.
  Eesti suurima panga Hansapanga juhtkond ei pea vana-aasta öösel suisa kontoris olema, kuid on valmis koos 200 pangatöötajaga vajadusel kohe töökohtadele saabuma. Aastavahetusel on pangas tööpostil 60 töötajat, enamik neist infotehnoloogid.
  «Hansapanga kui suhteliselt noore panga infosüsteemid on nii kaasaegsed, et nende ülesehitamisel on 2000. aasta probleemi juba silmas peetud,» räägib panga avalike suhete juht Ando Noormets. «Samuti on Hansapanga valmisolekut 2000. aasta probleemi suhtes kontrollinud nii panga siseaudiitorid kui ka rahvusvaheline ekspertgrupp.»
  Ka Eesti Pangas on aastavahetuse päevadel tööl rohkem inimesi kui sel ajal tavaliselt. «Tööl olijate arv ei kuulu mõistetavatel põhjustel avalikustamisele,» seletab Eesti Panga infoosakonna juhataja asetäitja Kaja Kell. «Ükski Eesti Panga juhtkonna liige ei saa enesele eeloleval aastavahetusel hoogsamat pidutsemist lubada,» räägib Kell.
  Võrreldes Eesti Telefoni juhtkonna ja töötajatega on Eesti Panga töötajad kehvemas seisus, sest neil ei õnnestu 2000. aasta saabumist koos peredega vastu võtta. «Pereliikmeid ei ole Eesti Pangas kunagi tohtinud ega saanud tööle kaasa võtta. Muidugi ei tohi seda teha ka eelseisval aastavahetusel,» räägib Kell.
  Aastavahetusel tööl olevatele spetsialistidele makstakse kompensatsiooni vastavalt seadusesätetele, mis puudutavad töötamist puhkepäevadel ja riiklikel pühadel.
  Vaatamata sellele, et uue aasta ööl töötamise eest saab natuke lisaraha, on tööl olla soovijaid väga raske leida, tunnistab Tallinna tuletõrje- ja päästeameti avalike suhete juht Priit Laos. Tema väitel päästekomandode kõrgendatud valmisolek kõigele vaatamata siiski tagatakse.
  Tallinna tuletõrje- ja päästeametis ei kardeta niivõrd 2000. aasta saabumisega seotud arvutiviga kui pahandusi, mis on seotud suurte rahvamasside kokkusaamise ning alkoholi tarbimisega. Isegi siis, kui häirekeskuse arvutid üles ütlevad, et ei jää ükski kutse ilma reageeringuta.
  «Saame hakkama, sest dispet?erid on käsitsi, ilma arvutiteta töötanud aastaid. Kui aga Eesti Telefoni liinid on ülekoormatud, siis ei saa midagi teha,» ütleb Laos. «Lootma peab paremale, aga valmis olema kõige halvemaks.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.