Ülo Toomsalu • 21. märts 2000 kell 6:03

Rahandusministeerium valmistub reformiks

Rahandusminister Siim Kallas hakkab täna õhtul valitsuskabineti istungil kaitsma riigieelarve baasseaduse uut varianti, mille järgi saab valitsus õiguse piirata kohalike omavalitsuste laenuvõtmist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Laenuvõtmise protsess peaks minema keskvalitsuse kontrolli alla, kes vastutab kogu välisvõla eest, ütles rahandusministeeriumi asekantsler Ülle Lõhmus.

Rahandusministeeriumi kavad näevad ette, et edaspidi on riigieelarves välja toodud ka kõik välisabi summad ja välislaenud. 'Eelarvepoliitka põhimõtete järgi peavad kajastatud olema kõik riigi tulud, kulud ja finantseerimise allikad,' sõnas Lõhmus. Näiteks peaks teede-ja sideministeeriumi eelarve selgelt näitama, kui palju rahastatakse teede ehitust riigieelarvest ja kui palju laenurahast.

Ministeerium soovib oluliselt muuta ka eelarve koostamise aluseid, lähtudes tulemusjuhtimise põhimõttest. 'Koostamine algab nullist, mitte mõne asutuse kulutuste varasemast mahust,' rääkis Lõhmus. Igal ministeeriumil tuleb reastada oma kulutused prioriteetide järjekorras ja näidata, milliseid tulemusi saab selle raha eest aasta ja milliseid kolme pärast.

Riiklike investeeringute programm peaks ettevalmistatava eelarvereformi järgi sisaldama 50-60 olulisemat programmi ja projekti.

Hetkel kuum