Toomas Truuverk • 1. juuni 2000 kell 13:31

Telekomi tugevnemine Londonis viis börsi üles

Põhinimekirja aktsiate hinnad liikusid Tallinna börsil täna valdavalt tõususuunas. Samas lisanimekiri liikus suures osas allapoole.

Tõus jäi siiski küllalt vaoshoituks ja ÄP indeks lõpetas kauplemispäeva vaid 0,38%ga plussis, 404,97 punktil. Börsi päevakäive ulatus registreeritud 139 tehingus 21,43 mln kroonini.

Üheks tõusu põhjustajaks sai täna Londonis korraliku toetuse leidnud Eesti Telekomi aktsia, mis kell 15:10 oli 3,89%ga plussis, 115,75 kroonil. Tallinnas sulgus Telekomi aktsia 1,52%se tõusu järel 116,75 kroonil. Raske öelda, mis Telekomi aktsia järsu tõusu taga olla võis, kuid Tallinna börsil 36 tehingus saavutatud 8,8 miljoni kroonine käive räägib, et huvi aktsia vastu oli tavapärasest tublisti suurem.

Huvitav, et enamuse Euroopa börside suletud olek ei avaldanud mõju Tallinna börsi kauplemisaktiivsusele. Tavaliselt Eestis küllalt aktiivselt tegutsevate soomlaste ja rootslaste puudumist polnud märgata. Isegi vastupidi, börsi käive ja registreeritud tehingute arv olid tavapärasest suuremad.

Lisanimekirjas suutis päeva ainsana plussis lõpetada täna oma I kvartali majandustulemused avaldanud Estiko. Kui teiste ettevõtete I kvartali tulemuste puhul oli tavaline päris arvestatav tegevusmahtude kasv, siis Estiko käive on möödunud aasta I kvartaliga kasvanud vaid 2,2% ja kasum isegi vähenes kolmandiku võrra. Samas ettevõtte finantsaruanded räägivad esialgsel vaatlusel suhteliselt rahulikust olukorrast.

Ilmselt viimase aruande avaldas börsile eile ka Leks Kindlustus. Kohe-kohe BICOga ühinev Leks teavitas avalikkust brutopreemiate 21%sest kasvust 60,5 miljonile kroonile ja 3,26 mln kroonisest kasumist eelmise aasta I kvartali ligi 4 miljoni kroonise kahjumi asemel.

Aktsiaturu seisukohast on nende tulemustega siiski vähe peale hakata, sest tõenäoliselt lõpetab Leks õige pea oma eksistentsi (ühineb BICOga) ja aktsiaga lõpetatakse seetõttu kauplemine börsil.

Hetkel kuum