Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seitse võimalust enesemotivatsiooniks

  Mitmetes väljaannetes, raamatutes ning ka kursustel kajastatakse palju, mis on motivatsioon ja kuidas motiveerida alluvaid. On olemas palju meetodeid, nippe, kuidas seda juhi poolt läbi viia, arvestades töökaaslaste-alluvate eripärasuste ja ootustega. See kõik peab paika siis, kui motiveerimine meeskonnasiseselt toimib.
  Mida teha aga siis, kui motivatsioon müüa/tööd teha hakkab kaduma ? igapäevane tegevus muutub rutiiniks ja ka selle tulemusena vastumeelseks. Palju on küsitud ? kas on võimalik ennast ise motiveerida, et ajaliselt pikendada teotahet, vältida rutiini ja stressi. See on võimalik ning alljärgnevalt toon välja mõned järeleproovitud nipid. Tegelemine iseendaga pole sugugi kerge, mistõttu peab eelkõige saama võitu iseenda üle.
  1. Ole õnnelik. Tutvusin mõni aeg tagasi ühe pikaajalise uurimustöö kokkuvõttega. Uurimus ise oli kestnud 12 aastat ja peatähelepanu oli suunatud küsimusele ? mis on inimestel ühist, kui nad on oma kõige õnnelikumas staadiumis?
  Olenemata sellest, kuidas need uuringud läbi viidi, toodi välja ka muu hulgas õnnelikkuse saladus ? sa pead olema haaratud komplekssest tegevusest (nt uute klientide leidmine) ja sul peab olema oskusi, mida sobitada selle tegevusega.
  Milles siis peitub asja tuum? Tuleta meelde üht oma paremini õnnestunud varasemat tegevust (nt müügikohtumine, töökoosolek) ja õpi see üht- ja teistpidi pähe. See motiveerib sind alustama seda nn mängu uuesti.
  2. Tee üks telefonikõne. Niipea kui hommikul istud laua taha, et alustada tööd, võta telefon ja tee lihtsalt üks uus telefonikõne (nt uue kliendi leidmiseks).
  Ära muretse selle pärast, kas pead tegema veel teise kõne või mitte ? lihtsalt tee esmalt ära see üks ja keskendu ainult sellele ühele, mida parasjagu teed. Katsu enda pealt maha raputada see pinge, mõistes, et üks kõne päevas on juba saavutus. Pärast esimese kõne tegemist hakkab aga selguma, et sel esimesel kõnel on meeldiv mõju sinu jaoks ja kui see kõne on muu hulgas edukas, motiveerib see tegema veel teisigi kõnesid. Ja kui esimene kõne peaks ebaõnnestuma, ei tasu selllest end heidutada lasta ? on ju terve päev ees, et teha õnnestunud kõne.
  3. Ammuta kogemusi. Kui alustasin ise kunagi müügitööga ja kohtusin paljude klientidega, olin vahetevahel ärritunud ning endast väljas. Analüüsides tagantjärele seda algusaega, leidsin, et müügikohtumiste puhul oli miski, mis mind aitas ? teiste müügiinimeste jälgimine. Piisas isegi mõnest hetkest. Taotle ka endale sellist praktilist kogemust ? mine kellegagi kaasa kohtumisele kliendiga.
  Kedagi teist pakutavat esitlemas vaadates kerkivad mõningad asjad kindlasti esile. Sa näed, kuidas teine inimene käitub läbirääkimiste ajal ning kuidas ta tehinguga toime tuleb. Sul on võimalik öelda iseendale ? ka mina suudan seda teha samamoodi. Või mida ma teeksin teisiti. Kui tal ei õnnestu käesolev tehing, siis mõtled, et samamoodi võib juhtuda igaühega ja see ei olegi nii halb. Ja tulemusena tunned ennast veelgi paremini. Küsi ükskõik kellelt oma ettevõttes, eelistatavalt muidugi professionaali käest, kas sa võiksid temaga koos töötada ühe päeva.
  Ole kasvõi autojuhiks, kui külastate kedagi. Vaata, kuidas sinu kolleeg jahib uusi kliente ja esitleb ennast partnerite juures. Vähemalt peaks sul huvitav olema, loodetavasti leiad paraja koguse motivatsiooni ja ilmselt õnnestub ka midagi õppida.
  4. Vali sõpru ja tuttavaid. Tõepoolest, kuulsid õigesti. Kuigi enamik tuttavaid on kindlasti heasoovlikud, võivad mõned saada ka saatuslikuks müügiprofessionaalile.
  Suurem osa inimesi, kaasa arvatud sinu tuttavad ja ka sõbrad, ei salli müümist. Nad on ka varmad seda välja ütlema. Kui tunned, et sul ei lähe hästi, sa ei taha, ei viitsi, siis on tuttavad väga õnnelikud ja märgivad kahjurõõmsalt: ?Ma ju ütlesin...? Iseenesest võib see mingil juhul just motivaatorina mõjuda, kuid sellest allpool.
  Teine asi, mille üle tasuks kindlasti mõtelda, on see, et sõprade-tuttavate arvukus teeb päris raskeks püsida ametialaselt motiveeritud. Põhjus on just selles, et sõpradega on palju huvitavamaid asju ette võtta kui ?mingeid tobedaid? kliente jahtivaid kõnesid teha.
  Lahendus ? katsu eemale hoida enamikest oma sõpradest seni, kuni oled saavutanud sellise edukuse taseme, kus nad tõenäoliselt ei suuda sind enam kõigutada.
  Seni, kuni arened, on sõbrad sulle ohtlikud. Püüa leida endale uusi sõpru oma äris ja just selliseid, kes oleksid ise edukad müügiinimesed ja kes julgustavad ning aitavad ka sul selleks saada.
  5. Tööta õela juhi alluvuses. Juht, kes suudab sinu elu põrguks teha, võib olla meeletult suure motivatsiooni allikas. Sa pead arvestama ka kõike muud tema isiksusega kaasnevat.
  Seda võib kutsuda ka nn mentorisüsteemiks, aga selline tulikuum, jõuline juhendaja võib su elu täielikult muuta ja seda eelkõige motivatsiooni mõttes.
  6. Leia energiline keskkond. Kas oled olnud kunagi inimeste seas, kes lausa põlesid sellest, mida nad tegid? See võis olla näiteks spordivõistlus. Milline see oli sinu jaoks? Olen näinud müügiinimesi, kes, olles kaotanud kogu lootuse, olid peaaegu valmis lahkumisavaldust kirjutama. Siis aga sündisid nad piltlikult öeldes üleöö ümber edukateks tipptegijateks. Lihtsalt tänu sellele, et nad olid mõnda aega motiveeritud inimeste hulgas.
  7. Tõesta lähedastele. Seletades oma lähedastele, enne kui hakkasin tegelema müügitööga, millise muudatuse ma nüüd oma elus teen, mõõtsid nad mind eriliste pilkudega. Kas see tulenes lähedaste negatiivsest suhtumisest müügitöösse, ma ei tea. Pidin igal juhul tõestama, et olen teinud õige valiku.
  Mõned aastad hiljem, kui olin saavutanud üht-teist müügialal, hakkas ka mu lähedaste suhtumine muutuma. Mis on selle jutu moraal, ma ei tea. Aga mind igal juhul motiveerib, kui keegi väidab, et ega sa seda küll ei suuda. Kuidas reageerid sina, kui keegi ütleb, et üht või teist toodet ei ole võimalik müüa? Kui seda ütleb keegi su lähedastest, võib see saada veelgi suuremaks motivaatoriks, tõestamaks, et ta eksis.
  Autor: Mati Ruul
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.