31. oktoober 2000 kell 22:00

Mobiilid ei ole viirustõppe haigestunud

Kui rääkida ?viirustest?, mis võivad kahjustada meie igapäevast töövahendit mobiiltelefoni (vt ?Viirused kolivad mobiili üle?, ÄP 30.10), siis peaks kindlasti rääkima tegelikust ohust. Paljud meist on kuulnud jutte ?viirustest? ja nende mõjust, aga kui paljud meist on tegelikult puutunud millegi sellisega kokku ja kas me anname endale aru, mis see ?viirus? üldse on?

Üks võimalik ?viirus?, millest on juttu olnud, olevat Ameerikas ca miljon telefoni rikkunud! Kuidas ja miks, on raske kontrollida, kuna sellest kirjutavad vaid üksikud internetileheküljed ja nende juttude sisu on väga suure küsimärgiga. Kui siin oleks mingi tõepõhi all, siis oleks kindlasti sellest kirjutanud USA levinumad lehed ja ajakirjad, paraku aga mingit arvestatavat infot selle kohta pole.

Tänase seisuga pole Eestis mobiiltelefonidele mõeldud ?viiruseid? avastatud. On muidugi palju räägitud sõnumitest, mis takistavad erineval moel telefoni tööd, aga midagi rikkunud need küll pole. Ühed sõnumid põhjustavad telefoni väljalülitumise, teised ei lase midagi edasi teha ja olukord normaliseerub, kui aku eemaldada, kolmandad aga vilguvad, nagu esmaspäeval ilmunud jutt rääkis.

Kõik sellised probleemid põhinevad telefoni tarkvara vigadel ja selliseid sõnumeid luues on kasutatud ära tarkvara puudusi.

Telefone luues pole võimalik kontrollida kõikide sõnumite mõjusid, see selgub hiljem ning selliseid vigu saab parandada uue tarkvaraversiooniga.

Kui on tekkinud küsimus, miks on sõna ?viirus? kirjutatud kogu aeg jutumärkides, siis küsiksin vastu ? mis on viiruse peamine tunnus? Viiruse oluline tunnus on, et see levib massiliselt, nagu näiteks gripp. Siiani aga pole mobiiltelefonide juures sellist viirust märgatud, mis leviks edasi. Seega julgen väita, et viirusest on asi kaugel. Loomulikult ei taha ma väita, et see on välistatud, aga siiani pole küll mingit ohtu olnud. Küll võib selline võimalus tekkida, arvestades, et telefonid arenevad kiiresti ja muutuvad järjest keerulisemaks.

Hetkel kuum