Toimetamised pärast tuludeklaratsiooni esitamist

Ranno Tingas 09. aprill 2001, 00:00

Tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on selleks aastaks möödas. Mida on nüüd oodata?

Võib juhtuda, et maksuamet kutsub maksumaksja pärast tuludeklaratsiooni esitamist ja enne maksuteate saatmist välja, et kontrollida deklaratsiooni täitmise õigsust ja dokumente, mille alusel deklaratsioon on täidetud. Enne maksuametisse minekut võib helistada, sest mõnikord piisab vajalike tõendite edastamisest faksi teel. Kui aga siiski on vaja maksuametniku juurde minna, siis tuleb kaasa võtta nõutud originaaldokumendid (nt eluasemelaenu leping, eluaseme ostu-müügileping vm tõendid, mille esitamist maksuametnik soovib).

Sellisele visiidile võib kaasa võtta maksuspetsialisti või saata volikirjaga esindaja enda asemel. Niisugune kontroll ei anna garantiid, et maksuamet selle perioodi tulusid hiljem revideerida ei võiks. Nimelt on maksuametil õigus määrata maksusumma kolme aasta jooksul tuludeklaratsiooni esitamisest ning tahtliku maksmata jätmise korral kuue aasta jooksul. Need tähtajad on kohaldatavad eelkõige siis, kui hiljem selgub uusi tulusid või asjaolusid.

Kõigile tuludeklaratsiooni esitanud residendist füüsilistele isikutele peab maksuamet saatma maksuteate hiljemalt 1. juuniks või 1. septembriks (viimane juhul, kui esitati vorm E või V). Maksu ei määrata ja maksuteadet ei saadeta, kui juurdemakstav maksusumma on alla 50 krooni. Enammakstud tulumaks tagastatakse tuludeklaratsioonil näidatud pangakontole 1. juuliks või 1. oktoobriks (ettevõtluse tuludelt enammakstud avansilised maksed).

Juurdemaksmisele kuuluv tulumaks tuleb maksuametile samuti tasuda kas 1. juuliks või 1. oktoobriks (ettevõtluse tulult või vara võõrandamisest saadud kasult juurdemakstav tulumaks). Kuna nüüd on vara võõrandamisest saadud kasult ja ettevõtluse tulult juuremakstava tulumaksu maksmise tähtpäeva 3 kuud edasi lükatud (1. juulilt 1. oktoobrile), siis võib eeldada, et maksuamet suudab põhjalikumalt kontrollida esitatud V ja E vormi.

Kui maksuamet hilineb enammakstud maksusumma tagastamisega, siis maksukorralduse seaduse alusel peab ta maksma intressi 0,07% iga viivitatud päeva eest. Sama põhimõte kehtib ka vastupidisel juhul ? kui maksumaksja hilineb juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumisega. Intressi arvestatakse sõltumata sellest, kas juurdemakstav tulumaks tasuti hilinenult tahtlikult või seetõttu, et maksuteadet ei saadud. Seetõttu neil, kel enda arvutuste kohaselt tuleb tulumaksu juurde maksta, kuid ei ole maksuteadet saanud, tasub maksuametisse helistada ja asja uurida, et hiljem mitte intressi maksta.

Neil, kel on kohustus esitada tuludeklaratsioon, kuid kes ei ole jõudnud seda siiani teha, tasuks kindlasti esitada tuludeklaratsioon võimalikult kiiresti (vähemalt enne 1. juulit). Sellisel juhul riskitakse maksimaalselt trahviga, kuid maksuvõlga ja sellelt arvestatavat intressi ning täiendavaid karistusi ei teki.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing