17. oktoober 2001 kell 22:00

Suveajale üleminek tuleb kohe otsustada

Uus majandusminister Henrik Hololei pooldab suvel suveajale minekut, ja see on hea uudis. Silmaga on näha, millal pimedaks läheb ? meie tänase elukorralduse juures on see suvise aja kohta liiga vara.

Mitu omavalitsust otsustasid spontaanselt, et alustavad suvel tööd varem, et valget aega paremini ära kasutada. Mõte polegi halb, mingi leevendus on tõepoolest olemas.

Tekib siiski kiuslik küsimus: miks seame endale ise takistusi, et neid siis ületada? Sest paratamatult tekivad nihked tööaegades ja tööpäeva esimesel ning viimasel tunnil ei pruugi tööalane suhtlemine õnnestuda, efektiivsus, kasutegur langevad. Sestap on ainuõige kehtestada suveaeg üle Eesti.

Üllatavalt asjatundmatuks tuleb aga pidada majandusministeeriumi kantsleri Marika Priske arvamust, et asjaga pole kiiret. Kuna kella keerataks alles kevadel, siis saaks otsuse langetada vahetult enne seda. Kuid millal alustatakse 2002. a kalendrite trükkimist; lennukite, rongide, busside uute sõiduplaanide koostamist? Kui mitte muu, siis kalendrid trükitakse valmis juba sel aastal. Seal on sees päikese tõusu ja loojumise kellajad, suve ja sügise algus ning muu täpne astronoomiline info.

Transpordifirmad, kellele suveaeg võib iseenesest olla kama kaks, ei pääse üle ega ümber oma sõiduplaanide kooskõlastamisest. Seda ei saa teha viimasel hetkel enne õhku tõusmist. Me ei soovi ju, et lennukid Tallinna kohal kokku põrkaksid. Tundub, et mõned majandusministeeriumi inimesed tuleks otsuste tegemisest küll eemal hoida.

Täpselt aasta tagasi toimus internetiportaalis Delfi küsitlus: kas pooldad suveaja taaskehtestamist? Toonane seis oli niisugune: poolt 55, vastu 36, kama kaks 9. Kokku oli vastanuid 5640. Samuti tehti valitsuse portaalis ?Täna Otsustan Mina? ettepanek minna suvel tagasi suveajale. Kui riigiisadele peaks rahva arvamus korda minema, oleksid paljud asjad korras.

Hetkel kuum