Virkko Lepassalu • 23. oktoober 2001 kell 6:39

Ilves kaitseb valimisseaduse muudatusi

Välisminister on valmis Riigikogu ees põhjendama valimisseaduse muudatusi, mis käsitlevad keeleoskusnõude kaotamist kohalikel valimistel kandideerijatele.

Välisminister Toomas Hendrik Ilves on valmis esinema Riigikogu ees kaasettekandega valimisseaduse muudatustest, kui Riigikogu peaks seda soovima, teatab Mõõdukate pressiteenistus.

?Olen valmis selgitama, miks pean õigeks Eesti Vabariigi kodanikke ebavõrdsesse olukorda seadvate valimisseaduste muutmist.?

Välisminister lisas, et see poleks ta esimene kord olla ettekandja teemadel, mis ei kuulu välisministri haldusalasse, meenutades muuhulgas surmanuhtluse kaotamise eelnõud.

'Samas pole ma jurist ega justiitsminister ning ei saa seetõttu anda selles küsimuses õiguslikult ammendavat hinnangut. Sel põhjusel ei saa ma ka aru, kuidas minu esinemine muudaks Riigikogu liikmete poolt esitatud eelnõu nii, et see oleks täna selle menetlemisele vastu olnud Riigikogu liikmetele vastuvõetav,' imestas välisminister.

Täna eelnõude menetlemisele vastu hääletanud Keskerakond esitas Riigikogu juhatusele taotluse, et valimisseadustes muudatuste puhul esitaks kaasettekande välisminister. Riigikogu Mõõdukate fraktsioon on seisukohal, et valimisseaduste muutmine ei muuda sisuliselt eesti keele kui riigikeele staatust Eestis. Samas seab praegu seadus seda kaotada tahtvate poliitikute arvates kitsendusi Eesti Vabariigi kodanikele.

Hetkel kuum