Andres Kärssin • 26. oktoober 2001 kell 8:13

Bin Ladeni organisatsiooni vara ületab 5 miljardit dollarit

Osama bin Ladeni rühmitus Al-Quaeda omab eksperthinnangu kohaselt vara rohkem kui viie miljardi dollari ehk ligi 88 miljardi krooni väärtuses, olles seega maailma rikkaim terroriorganisatsioon, kirjutab Financial Times Deutschland (FTD).

See olevat veel konservatiivne hinnang, ütles Linzi ülikooli professor Friedrich Schneider eile Saksa julgeolekuteenistuse korraldatud rahapesu-teemalisel seminaril. Rahvusvaheliselt tunnustatud rahapesu-eksperdi arvates ulatub Al-Quaeda aastaeelarve 20 kuni 50 miljoni dollarini, märgib ajaleht.

Schneideri sõnul finantseerib bin Ladeni grupp end erinevatest allikatest - kuni 40 protsenti tuludest pärinevat narkoärist, järgmised 20-30 protsenti tuleb erinevatelt religioossetelt gruppidelt, valitsustelt ning üksikisikutelt. Lisaks veel 10-20 protsenti kuritegevuse klassikalistest valdkondadest nagu näiteks väljapressimine. Kuni kolmandiku raha päritoluallikad on teadmata.

Kuni 3000 aktiivse liikmega Al-Quaeda ületab oma finantsvõimsuse poolest kõki teisi tuntud salaorganisatsioone, tõdes Schneider. Nii olevat Alzheeria päästerinde FIS aktiivsete liikmete arv umbes 400 ning aastaeelarve 5 miljonit dollarit. Palestiinlaste Hamas, Iraani poolt finantseeritud Hisbollah ja kurdi tööpartei PKK käsutavat igaüks umbes kümmet miljonit dollarit.

Järgmised 150 miljonit dollarit jagavad 17 organisatsiooni, kel on kokku umbes 27 000 liiget, kirjutab FTD.

Hetkel kuum