Eriõli nõuab kohtus Meritalt aktsiaid tagasi

Peeter Raidla 08. november 2001, 00:00

Eile Tallinna linnakohtus Merita Panga Eesti filiaali esindanud vandeadvokaat Raino Paron ütles kohtule, et aktsiate ülemineku kohta sõlmis Ühispank lepingu Merita Pangaga Soomes ning et Merita siinsel filiaalil pole nende tehingutega mingit pistmist. Paron leidis, et asja tuleks arutada kostja asukohajärgses kohtus ehk siis Soomes.

Merita Panga Eesti filiaal ei tegele iseseisvalt väärtpaberitehingutega, vaid üksnes vahendab oma klientidele Tallinna, Helsingi ja Stockholmi börsil olemist, kinnitab ka Merita Panga Eesti filiaali kodulehekülg.

Eriõlile kuulunud 898 000 Ühispanga aktsiat jäid kadunuks 28. jaanuaril 1999, seega ajal, mil Eriõli kantis koos Ühispangaga endisele Kiviterile kuulunud vara.

Eriõli kohtus esindav vandeadvokaat Paul Varul sõnas, et tema käsitab Ühispanga aktsiatega toimunut kui aktsiate kinkimist. ?Tehing, mille eest pole tasutud, on kinke iseloomuga ja seda tuleb käsitada kui kinkelepingut,? ütles Varul.

Kiviteri erastanud Eriõlil olid Ühispangaga väga keerulised suhted. Enamik Kiviteri varast oli panditud Ühispangale, kes samal ajal tegi Eriõlile kui Kiviteri omanikule korduvaid rahasüste. 1998. aasta lõpul ja 1999. aasta alguses tehtud segaste, sealhulgas ka ebaseaduslike tehingutega muutus panga kaasabil Kiviter varatuks ettevõtteks. Varatuks taheti muuta ka Eriõli.

Alles läinud aasta sügisel, mil Eriõli pankrotihaldurile Ingrid Proosile said teatavaks teatud tehingute tagamaad, asus ta kadunud vara tagasi nõudma. Kadunud vara hulka kuuluvad ka mainitud 898 000 Ühispanga aktsiat, mille hind oli kadumise hetkel 1999. aasta jaanuaris 19,3 miljonit krooni.

Eriõlile kuulunud panga aktsiatega toimetas Ühispank ise, nagu ilmneb ka Merita Pangaga sõlmitud lepingust.

Kadunud aktsiate tagasinõudmine tuleb Tallinna linnakohtus taas arutusele järgmise aasta 24. jaanuaril. Täna arutab aga Tallinna linnakohus Ingrid Proosi taotlust tunnistada Kiviteri erastamine Eriõlile kehtetuks ja tühiseks.

Kunagise Kiviteri varadega toimetab aga juba kolmandat aastat Viru Keemia Grupp, mille tegelikku omanikku varjatakse siiani kiivalt. Kui algselt oli ettevõtte omanikuna kirjas Bahamal registreeritud Hansen & Co, siis pool aastat hiljem vormistati see ümber Belizel registreeritud TransChemical Corporationi omandusse.

Varem Kiviteri varadele seatud kommertspandilepingud Ühispangaga on nüüd ümber vormistatud Viru Keemia Grupi varadele.

Viru Keemia Grupi avalike suhete juht Dainis Hirv ütles, et nende seisukohalt on Viru Keemia Grupp täiesti uus, Kiviteri varade põhjal moodustatud ettevõte, kes ei vastuta nende varade endise omaniku tegude eest.

?Meil ei ole volitusi võtta seisukoht Kiviteri, selle omanike ega ka endiste tütarettevõtete suhtes,? väitis Hirv.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing