Väinu Rozental • 4. detsember 2001 kell 22:00

Küünlatootja: börsile minekuks vaja kasvada

Aaltoneni hinnangul on Hansa Candle?i selle aasta käive ? 50 miljonit krooni ? börsiettevõtte jaoks liiga väike. ?Peaksime enne vähemalt kaks korda suuremaks kasvama,? mõtiskleb Aaltonen ja lisab, et ettevõte on seni pannud kasvu asemel hoopis suuremat rõhku kasumlikkusele.

Enne börsile minekut tuleks Aaltoneni arvates kindlasti leida finantsoskustega strateegiline partner. ?Ja kindlasti peab olema tahe minna börsile,? rõhutab Aaltonen. ?Peab olema ettevõtte või omanike vajadus hajutada riski.? Aaltonen lisab, et Hansa Candle?il puudub praegu tahe püüelda börsi suunas.

Aaltoneni sõnul ei lisa küünalde hooajaline tootmine börsiettevõttele atraktiivsust. ?Ei ole kerge investoreile tõestada, et oma spetsiifilisuse tõttu toodame igal aastal esimesel poolaastal kahjumit,? räägib Aaltonen. ?Jõulud, mille eel töötame 24 tundi ööpäevas, on kahjuks vaid üks kord aastas.?

Samas teab Aaltonen, et näiteks maailma suurim küünlatootja, USA firma Blyth on börsil. Börsiettevõte on ka juhtiv lõhnaküünalde tootja Yankee Candle.

Aaltonen tunnistab, et eelmise börsibuumi ajal 1997. aastal mõtisklesid nad selle üle, mida neile tähendaks olla börsil. ?Tuleb endale selgeks teha, mida börsil olek annab ettevõttele ja mida annab omanikele,? räägib Aaltonen. ?Tuleb selgeks teha, kumb raha on odavam, kas pangalaen või emissiooni kaudu saadud raha.?

Aaltoneni sõnul on nad seni igal aastal vajanud ja ka saanud pangast tõrgeteta üle 15 miljoni krooni käiberaha, mille eest on ostetud toorainet. ?Kui börsile minna, siis peaks firma vajama ikka vähemalt 20?30 miljonit krooni,? sõnab Aaltonen ja lisab, et nemad hetkel nii suurt summat korraga ei vaja.

Hansa Candle?i üks omanik, juhataja Tarvo Moss kinnitab, et ettevõte areneb rahulikus tempos. ?Suurt, paari-kolmekordset kasvu me lähiajal ette ei näe,? lisab Moss. ?Mida enam ettevõtte väärtus kasvab, seda enam teenivad selle pealt omanikud,? vaatab Aaltonen börsitemaatikale ka omaniku poole pealt. ?Mida rohkem on omanikke, seda vähem iga omanik tulu saab.?

Hansa Candle kuulub ASile MCC Group, mille osanikud on võrdselt Tarvo Moss ja Suomen Bestland Oy, mis kuulub Harri Aaltoneni perele.

Soome väikelinnast Salost pärit Aaltonen ja tema äripartner Moss tegelevad lisaks küünaldele ka tikutootmisega. Aaltonen ja Moss erastasid 1995. aastal Viljandi metsakombinaadi, mis tegeles tikkude tootmisega. Aaltoneni sõnul oli otsus käivitada küünlatootmine kohe pärast metsakombinaadi erastamist ainuõige. ?Pärast rubla devalveerimist kaotasime oma põhilise tikuturu ? Venemaa,? on Aaltonen varem Äripäevale põhjendanud. ?Küünalde eksport aitas meil nina veel peal hoida.?

Täna on Hansa Candle?ist saanud Euroopa suurim õueküünalde ning üks suurimaid kalmuküünalde tootjaid. Aastas valab Hansa Candle küünaldeks 3000 tonni parafiini.

Umbes 85 protsenti Hansa Candle?i toodangust turustatakse Põhjamaade suuremates kaubanduskettides.

Hansa Candle saavutas Äripäeva gasellide ehk kiiresti arenevate väike- ja keskmiste ettevõtete TOPis kolmanda koha.

Hetkel kuum