Merike Ojasson • 9. detsember 2001 kell 22:00

Maksumuudatused sunnivad lisatööle

Rahandusminister Siim Kallas kirjutas alles möödunud nädalal alla määrusele, millega muutusid või lisandusid mitmed maksude deklaratsioonivormid. Uued ja täiendatud maksudeklaratsioonid pole jõudnud enamiku raamatupidajate töölauale, kuid jaanuari algul tuleb hakata neid juba täidetuna esitama.

Eelkõige otsitakse deklaratsioonivorme maksuameti koduleheküljelt, nüüd loodetakse neid näha Riigi Teatajas. Vaid üksikud õnnelikud raamatupidajad leidsid õnneliku juhuse tõttu uued vormid ise üles rahandusministeeriumi koduleheküljelt.

ASi Harju Elekter pearaamatupidaja Karin Padjuse sõnul võiks uued vormid tulla koos uue seadusega. ?Oleks aega proovida nende täitmist ja probleemide korral veel küsimusi esitada. Nüüd tulevad uued vormid arvutisse ja neid on vaja hakata kohe täitma,? rääkis Padjus.

Läänemaal audiitorina tegutsev audiitor Merike Laur tunnistas, et raamatupidajad on kõik väsinud nendest viimastel hetkedel tehtud seadusemuudatustest, mis paneb neile suure töökoormuse ajal, mil riigikogu ja valitsus naudivad jõulu- ja uusaastapuhkust.

Majandustarkvara müügiga tegeleva IKS Tarkvara OÜ esindaja Erika Talvik ütles, et korrektseid seaduste tõlgendusi on peaaegu võimatu saada. ?Meil ei ole midagi peale hakata ka koolitusseminaridel kuuldud vastusega, et me veel täpselt ei tea seda, aga arvame, et?. ,? rääkis Talvik.

IKS Tarkvara peab veel enne aasta lõppu sarnaselt teiste tarkvaramüüjatega näitama programmide täiendusi klientide juures või andma selgitusi telefoni teel.

?Kuna oleme oma palgaprogrammi kirjutades algusest peale lähtunud sellest, et pole midagi nii ebapüsivat kui meie seadused, oleme teinud programmi muudatuste ja täienduste tegemise võimalikult lihtsaks. Ja andnud ka raamatupidajatele võimaluse programmi ise enda jaoks sobivalt häälestada, nad saavad ise muuta parameetreid, maksumäärasid, tulumakse,? selgitas Talvik.

Taavi Tarkvara OÜ juhataja Taavi Remmelg ütles, et ka nende firma põhitööks on praegu Taavi tarkvara kasutajatele muudatuste sisu seletamine ja inimeste rahustamine.

?Maksudeklaratsioonides on tehtud täiendusi kõigil viimastel aastatel, selle aasta muudatused on olnud kättesaadavad isegi tavapärasest varem,? sõnas Remmelg. Tema sõnul on raamatupidajate reaktsioonid seadusemuudatuste suhtes peamiselt emotsionaalset laadi, sest infot seaduse rakendamise kohta on seni olnud vähevõitu.

ASi Skriining majandustarkvara projekti juht Valdek Järvpõld teatas, et nende firmas koostati raamatupidajatele juhend, mille järgi saab kasutaja ise oma programmi uute seaduste järgi tööle häälestada.

?Tõsisem probleem on maksuametile esitatavate deklaratsioonidega. Ei kujuta ette, millal jõuab muudatused ära teha ja neid üle Eesti levitada. Firmale on see ka igal juhul eraldi kuluallikas,? ütles Järvpõld.

Raamatupidamistarkvara müüjate sõnul pole maksuseadustes tehtud muudatused toonud kaasa erilist käibekasvu programmide müügi osas.

?Raamatupidamistarkvara müügis ongi kuu-kaks enne ja pärast aastavahetust intensiivsema müügi hooaeg. Samas on tänu sellele, et ajakirjandus on viimastel päevadel kirjutanud palju töötuskindlustusseadusest, märkimisväärselt tõusnud huvi meie palgaprogrammi vastu,? tunnistas Remmelg.

Skriiningu esindaja Valdek Järvpõllu sõnul oli suurem huvikasv siis, kui tulid muudatused tulu- ja sotsiaalmaksu arvestuses. ?Kui nüüd lisanduvad veel töötuskindlustus ja kohustuslik pensionikindlustus, on ilmne, et üle 20 töötajaga asutus ei soovi enam käsitsi arveldada,? arvas Järvpõld.

Uute maksualaste muudatuste kohta ilmub 20. detsembril ka Äripäeva vahel erileht.

Hetkel kuum