Pilved HP ja Compaqi ühinemistehingu kohal

Kaja Koovit 11. detsember 2001, 00:00

Hewlett-Packard Co suurim aktsionär, kompanii asutajate perekonna David ja Lucile Packard Foundation, kellele kuulub 10,4 protsenti ettevõtte aktsiatest, otsustas reedel mitte toetada Compaq Computeri ülevõtmist, mis oleks kõigi aegade suurim ühinemine arvutitööstuse ajaloos.

Novembris teatasid oma vastuseisust 25 miljardi dollari (438 miljardi krooni) suurusele tehingule Hewlett-Packardi loojate vanimad pojad Walter Hewlett ja David Woodley Packard, kellele kuulub kokku 7,5 protsenti kompanii aktsiatest.

Viimastel nädalatel on W. Hewlett asunud teisi suuremaid aktsionäre aktiivselt suurtehingu vastu agiteerima.

Ühinemisse kogu aeg skeptiliselt suhtunud Wall Streetile oli suuraktsionäri otsus meeltmööda ning Hewlett Packardi aktsia hind kerkis New Yorgi börsil reedel enne teate avaldamist 0,81, 23,52 dollarini ning järelkauplemise käigus 25,15 dollarini ehk kokku 7. Kui ühinemine septembri alguses teatavaks tehti, langes HP aktsia börsil päevaga 19, 18,87 dollarini.

Compaqi aktsia hind langes järelkauplemises 12 protsenti 10,01 dollarini.

Enamik Wall Streeti analüütikuid on kavandatavale ühinemisele vastuseisu ilmutanud. Kõige enam kardavad analüütikud, et ühinemine viimases kvartalis ligi 500 miljonit dollarit (8,8 miljardit krooni) kaotanud Compaqiga suurendab HP personaalarvutite osa lahjendades kasumlikult töötava printerite tootmise panust. Lisaks kaotab HP ühinemisele keskendudes oma turuosa.

Isegi ühinemist põhimõtteliselt toetavad analüütikud ja investorid on tunnistanud, et Compaqi ja Hewlett-Packardi kompleksne liitmine on liiga riskantne.

Hewlett Packardi juhtkond eesotsas USA silmapaistvaima naistegevjuhi, 47aastase Carleton S. Fiorinaga kinnitas laupäeval, et vaatamata suuraktsionäride vastuseisule suudetakse ühinemine võiduka lõpuni viia. Juhtkond otsib jätkuvalt tehingule toetajaid seni skeptiliste suuraktsionäride hulgas.

Aktsionäride hääletus võiks kõige varem aset leida veebruari lõpus ning Hewlett-Packardi kinnitusel on neil piisavalt aega, et aktsionäre tehingu kasulikkuses veenda.

Tehingust tuleb vägikaikavedu ettevõtte tegevjuhtkonna ning firma minevikku sümboliseerivate perekondade vahel, kirjutas majandusleht Financial Times.

Hewlett-Packard loodab, et osa firma aktsionäre esindav väike, kuid mõjukas aktsionäride nõustamisgrupp Institutional Shareholders Services (ISS) lähtub tehingu majanduslikust küljest ning annab ühinemisele oma soovituse. ?Me loodame, et ISS ja ka teised institutsioonid langetavad oma otsuse rahalisest vaatevinklist lähtudes, seega on neil teine vaatenurk ja nad saavad aru, millist lisaväärtust see ühinemine looks,? teatas ettevõte. ISSi senised avaldused ei ole HP jaoks julgustavad, kuid organisatsioon on toonitanud, et ei ole veel detailset analüüsi teinud ning lõplik otsus võetakse vastu järgmise aasta alguses.

Paljud analüütikud on skeptilised ega usu HP tegevjuhtkonna püüdluste õnnestumisse. ?Ma arvan, et see on ühinemisele surmahoop,? iseloomustas suuromanike reedese otsuse mõju Sanford Bernsteini analüütik Toni Sacconaghi.

Ajaleht New York Times kirjutas, et kui ühinemine ära jääb, lahkub C. S. Fiorina tõenäoliselt Hewlett-Packardi tegevjuhi kohalt.

Kui kahe firma ühinemisplaanidest teada anti, ennustas Financial Times Fiorinale juhul, kui tal õnnestub ala suurim ülevõtmistehing eduka lõpuni juhtida, kohta maailma juhtimisala superkangelaste hulgas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing