Ülo Toomsalu • 5. märts 2002 kell 6:06

Parteide rahastamine teeb võimule peavalu

Kuigi Reformierakond ja Keskerakond lubavad koalitsioonileppes korrastada erakondade ja valimiskampaaniate rahastamise süsteemi, pole neil veel ühest seisukohta, kuidas parteide rahaasu edaspidi korraldada, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Praeguse rahastamise korraga pole tegelikult rahul ükski erakond. Mõte oli muuta kogu teema avatumaks ja selgemaks,? ütles koalitsioonikõnelustel osalenud Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen.

Atoneni väitel on eeskätt justiitsministeeriumi ülesanne töötada välja ettepanekud, mis pakuvad praegusest lihtsamaid finantseerimise reegleid. Üle tuleb vaadata mitmed mõttetud piirangud, märkis Atonen. ?Üsna rumal oli panna sularaha annetuse piir tuhandele kroonile, kui samas tohib raha maksta jupikaupa kasvõi mitu korda päevas,? sõnas ta.

Keskerakonna peasekretäri Küllo Arjaka sõnul muudetakse parteide rahastamise süsteemi uue erakonnaseadusega, mille esialgne versioon valmis justiitsministeeriumis juba 2000. aasta kevadel. ?Erakondade aruandlus on tehtud nii keerukaks, et seda on väga raske täita,? märkis Arjakas.

Paljud poliitikud, teiste seas ka reformierakondlasest justiitsminister Märt Rask leiavad, et riigieelarve peaks olema erakondade ainus rahaallikas. Sellega pole nõus ei Atonen ega Arjakas.

?Kui raha tuleks vaid riigilt, oleks see maksumaksjale väga kallis lõbu. Keegi ei suuda garanteerida, et mõned erakonnad ei saa sel juhul mujalt toetust. Ka tekib nii oht erakondade sõltumatusele,? lausus Atonen. Tema hinnangul katab riigieelarve praegu umbes kolmandiku erakondade kuludest.

Toompeal ringleb ka idee, mille järgi tuleks valimisaastatel riigikassast finantseerida täiendavalt ja võrdselt kõigi erakondade valimiskampaaniad. Arjaka sõnul väärib see mõte kindlasti kaalumist. ?Mõnede riigikogus esindamata erakondade puhul tekitab see teatud kõhklusi. Need erakonnad, kellel reaalse poliitikaga suurt pistmist pole, võivad sellise toetuse teha endale äriprojektiks,? ütles Arjakas.

Atonen tunnistas, et erakondade rahastamise ideaalmudelit ei ole olemas. ?Ka vanades demokraatiates tekitab parteide sponsoreerimine suuri probleeme.?

Hetkel kuum