Ülo Toomsalu • 2. juuli 2002 kell 8:04

EPL: Linlasi häirib trükikoja hais

Tallinnas Türi tänaval asuva ASi Connecto töötajad kaebavad haisu üle, mida levitab tänava teisel poolel asuva ASi Europrint trükikoja korsten.

?Haisu tunneme alati, kui tuul on meie poole,? ütles Kirsti Pilv Connectost. ?Ainult ebameeldiva lõhna peale ei kaebakski, kuid paljudel meie kontorist valutab päev otsa pea ja süda läheb pahaks.?

ASist Europrint öeldi, et nad on probleemist teadlikud ja nende juures on ka mõõtmas käidud. ?Aga siit ei leitud midagi saastavat ? enamus tossust moodustab väga kuum veeaur. Spetsiifiline hais on trükikoja juures paratamatu. Kahju, et siia tööstusrajooni kontoreid on ehitatud, kus inimesed päev otsa viibivad. Kuna hais häirib ka meid ennast, ehitame korstna varsti remondi käigus pikemaks ja teisele poole, nii et mure peaks lahenema.?

Säästva arengu ja planeerimise ameti spetsialist Madis Kõrvitsa sõnul märkavadki inimesed probleemi just siis, kui kuskil midagi haiseb. ?Haisu ei saa meie aga kuidagi mõõta, peame kindlaks tegema, mis haiseb. Kui kaevatakse saastatud õhu peale, mõõdame seda,? ütles Kõrvits.

Linlasi häiribki kõige rohkem tööstusest põhjustatud hais, mis ei pruugi küll olla mürgine. ?Tallinna õhk on üldiselt paremas seisus kui arvatakse, saastatuse poolest ei saa me õnneks Lääne-Euroopale veel lähedale,? rääkis Kõrvits.

Mullu sai tervisekaitsetalitus 22 õhu saastumisele viitavat kaebust elamurajoonides või korterites. Aastal 2000 oli kaebusi 14, aastal 1999 üheksa ja veel aasta varem vaid 5, kirjutab Eesti Päevaleht.

Hetkel kuum