Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Smarten lööb müügi ja logistika lahku

  Smarteni juhatuse esimees Guido Kundla sõnul toimib praegu ettevõttes kaks äriideed koos ning see on kohati takistanud nii logistika kui ka müügi- ja turunduspoole arengut. Müük ja turundus muutub edaspidi sõltumatuks ühest logistikapartnerist, vältides brändide võimalikku konflikti ühes jaotussüsteemis. Samuti on müügi- ja turundusettevõtte partneriteks oma logistikakeskusi omavad ETK ja Kesko, kes logistika poolel võivad kohati olla Smarteni konkurentideks, selgitas Kundla.
  ?Aastavahetuse seisuga jaotame ettevõtte kaheks ? tänane juriidiline keha Smarten jääb sada protsenti logistikaettevõtteks, müügi-turundusdivisjon tõstetakse Smartenist välja ja hakkab toimima eraldi ettevõttena, mille nimi on AS Salestar,? ütles Kundla. Ta lisas, et kahe ettevõtte vahel ei ole ema-tütre suhteid, aga omanikuks on sama investorite grupp. ?Ettevõtted on nii juhtimiselt kui ka ideeliselt eraldiseisvad ja sõltumatud.?
  Salestari juhi kohale asuv Smarteni müügi- ja turundusdirektor Tiina Uudelt lausus, et kui mõni tootja on valinud rohkem kui ühe kesklao oma toodete müüjaks, siis Salestar saab hakata nende kõigiga tegema täiesti võrdsetel alustel koostöös. ?Me pole ühegi logistikapartneri juurde kinnistatud, nagu täna Smarteni sees olles võib näida,? lisas ta.
  Smarteni juhtide sõnul jäävad brändide ja müügiedendusega tegelema hakkavale Salestaril kõik praegused partnerid samaks. Tulevikus on samuti plaanis asuda tegelema degusteerimiste ja presentatsioonidega, välistatud pole tarbijauuringud.
  Logistika osas Smarteni on arenguprioriteet kesklaoteenuste pakkumises jaekettidele. ?Nõudlus on olemas Prisma näol,? märkis Kundla. ?Prisma on välja öelnud, et nemad endale ise keskladu tegema ei hakka.?
  Kundla ütles, et praegu on küll logistika osas Smarteni põhivaldkond toit- ja esmatarbekaubad, aga tulevikus pole välistatud muud kaubagrupid või spetsiaallahendused tootjatele. ?Partneriks võib olla kas või Elcoteq,? tõdes ta. ?Oleksime rohkem sarnased Schenkeri või Danzasega kui Kesko või ETK Hulgiga, pakkudes erinevat logistikateenust, mis pole seotud ainult jaekaubandusega.?
  Smarteni pooldumist kommenteerides ütles logistikaettevõtte Via 3 L juhatuse esimees Ago Raudsepp, et nemad tegid peaaegu sama asja ära 1,5 aastat tagasi. Siis lahutas Via 3 Li üks asutajatest ning 50 protsendi omanik hulgifirma Jungent oma müügi- ja logistikafunktsiooni, keskendudes ise müügitegevusele. ?Kahe asjaga ei saa tegeleda võrdselt hästi,? märkis Raudsepp.
  Raudsepp ütles, et uuest aastast ennast puhtalt logistikaettevõttena defineeriv Smarten logistikavallas konkurentsi ei suurendaks. ?Pigem neil endal lähevad asjad selgemaks, täna on neil ühes potis koos logistika- ja müügitulud,? lisas ta, kuid viitas samas eraldumisprotsessi keerulisusele ? kas või selles osas, mis hinnaga hakkab üks ettevõte teiselt teenust ostma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.