Romet Kreek • 4. november 2002 kell 22:00

Microsofti kohtuvõit tõstis aktsiaturgu

Investorid vaimustusid Microsofti poolt reedel peale turu sulgumist teada antud firma võidust pikaleveninud konkurentsivaidluses Bushi administratsiooni ja 9 osariigiga.

Microsofti aktsia hüppas kella 18ks 7,5 reedesest sulgumistasemest kõrgemale kaubeldes 56,95 dollarile.

"Investorite psühholoogia on muutnud. Turg on muutunud väga vastupidavaks halbadele uudistele, millest oli hea näide reedel," ütles at Wachovia Securities peamaakler Wall Street Journalile. "Keegi ei taha jääda tõusust maha."

Turg elas reedel positiivselt üle uudised tarbimise ja tootmise langusest ning tööpuuduse kasvust.

"Sel tulemusteavaldamise perioodil pöörasid investorid tähelepanu sellele, et firmad ületasid ootusi, mis olid väga madalale langenud," ütles Schaeffers Investment Research juht. "Ma arvan, et me oleme näinud kergendusrallit."

Samas ei arvestanud investorid, et ettevõtete tulemused on halvemad sellest, mida avaldati. S&P 500 indeksikomitee esimees ütles CNBSile, et firmade tulemusi on teineteisega raske võrrelda, kuna raporteeritud tulemustes ei sisaldu töötajate optsioonid ja pensionirahastamine.

Arvestades need kulud sisse, oli juunis lõppenud viimase 12kuu tulemuste põhjal S&P 500 indeksi P/E suhe 53,6, mitte 37,1, nagu selgub firmade raporteeritud tulemuste järgi. Pensioni kajastamise raamatupidamisetrikid mõjutavad peamiselt sidefirmasid ja tööstusfirmasid, kellel on palju tööjõudu.

Tehnoloogiafirmad on aga enim mõjutatud optsioonide kuludesse kandmisest.

Aktsiaturgu loetakse odavaks, kui hinn-kasumi suhe on alla 12.

Hetkel kuum