Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PM: Euroopa Liit toob reisijale uued tollieeskirjad

  Eesti ühinemisel Euroopa Liiduga muutuvad tollireeglid lubavad reisijal oma tarbeks tuua liikmesriikidest hinnapiiranguta maksuvaba kaupa.

  Samas langetavad eeskirjad kolmandatest riikidest - näiteks USAst või Venemaalt - maksuvabalt toodava kauba hinnapiiri, kirjutab Postimees.
  Praegu tohib reisija Eestisse naastes tuua maksuvabalt oma tarbeks 5000 krooni eest kaupa. Pärast Eesti liitumist alaneb see piir väljapoolt euroliitu saabujatele 2730 kroonini (175 eurot). Piirsumma sisse läheb ka õlu, kuid mitte kange alkohol ja sigaretid, mille kohta kehtivad eraldi piirnormid.
  Euroopa Liidus reisides oste teinutel ei ole aga hiljem Eesti piiril enam tollimuret karta. Mingeid tollimakse või teisi diskrimineerivaid makse ei tohi liikmesriikide vahel kehtestada.
  ?Kuna eestlaste välisreisidest viib umbes 90 protsenti Euroopasse, siis on ilmne, et absoluutsele enamusele lähevad tollinõuded ELiga ühinemisel palju lihtsamaks,? ütles riigikantselei Euroopa Liidu infokeskuse töötaja Paavo Palk. ?Näiteks Tallink prognoosib soomlaste reisihuvi tõusu Eesti suunal just tollinõuete lihtsustumise tõttu pärast meie astumist Euroopa Liitu.?
  Siiski kehtivad erireeglid näiteks alkoholi ja tubaka sisseveole, seda ka Euroopa Liidu liikmesmaades reisides. Kuid normid on Eesti rahandusministeeriumi hinnangul suhteliselt suured - näiteks tohib kaasa tuua kuni 800 sigaretti ja 110 liitrit õlut.
  Väljastpoolt ELi võib liikmesriiki tuua 200 sigaretti või 100 sigarillot või 50 sigarit või 250 grammi tubakat. Samuti tohib tuua ühe liitri kanget (üle 22%) või kaks liitrit lahjemat piiritusel põhinevat jooki ning kaks liitrit veini. Mootorikütust võib tuua vaid kümme liitrit lisaks autopaagis olevale.
  Pärast ELiga ühinemist kaob Eesti elanikele praegune võimalus osta näiteks Soomest või Rootsist teatud tingimustel kaupu maksuvabalt (tax-free). Liikmesmaade elanikud ei saa tax-free-poodidest maksuvabu oste teha, seda võivad teha nn kolmandate riikide elanikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Hoonete ehitusmaht vähenes suurelt
Eesti ehitusettevõtted ehitasid kolmandas kvartalis siin ja välisriikides kokku püsivhindades 3 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, sellest hoonete ehitusmaht kahanes lausa 9 protsenti, teatas statistikaamet.
Eesti ehitusettevõtted ehitasid kolmandas kvartalis siin ja välisriikides kokku püsivhindades 3 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, sellest hoonete ehitusmaht kahanes lausa 9 protsenti, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.