Ülo Toomsalu • 18. november 2002 kell 6:10

PM: Euroopa Liit toob reisijale uued tollieeskirjad

Eesti ühinemisel Euroopa Liiduga muutuvad tollireeglid lubavad reisijal oma tarbeks tuua liikmesriikidest hinnapiiranguta maksuvaba kaupa.

Samas langetavad eeskirjad kolmandatest riikidest - näiteks USAst või Venemaalt - maksuvabalt toodava kauba hinnapiiri, kirjutab Postimees.

Praegu tohib reisija Eestisse naastes tuua maksuvabalt oma tarbeks 5000 krooni eest kaupa. Pärast Eesti liitumist alaneb see piir väljapoolt euroliitu saabujatele 2730 kroonini (175 eurot). Piirsumma sisse läheb ka õlu, kuid mitte kange alkohol ja sigaretid, mille kohta kehtivad eraldi piirnormid.

Euroopa Liidus reisides oste teinutel ei ole aga hiljem Eesti piiril enam tollimuret karta. Mingeid tollimakse või teisi diskrimineerivaid makse ei tohi liikmesriikide vahel kehtestada.

?Kuna eestlaste välisreisidest viib umbes 90 protsenti Euroopasse, siis on ilmne, et absoluutsele enamusele lähevad tollinõuded ELiga ühinemisel palju lihtsamaks,? ütles riigikantselei Euroopa Liidu infokeskuse töötaja Paavo Palk. ?Näiteks Tallink prognoosib soomlaste reisihuvi tõusu Eesti suunal just tollinõuete lihtsustumise tõttu pärast meie astumist Euroopa Liitu.?

Siiski kehtivad erireeglid näiteks alkoholi ja tubaka sisseveole, seda ka Euroopa Liidu liikmesmaades reisides. Kuid normid on Eesti rahandusministeeriumi hinnangul suhteliselt suured - näiteks tohib kaasa tuua kuni 800 sigaretti ja 110 liitrit õlut.

Väljastpoolt ELi võib liikmesriiki tuua 200 sigaretti või 100 sigarillot või 50 sigarit või 250 grammi tubakat. Samuti tohib tuua ühe liitri kanget (üle 22%) või kaks liitrit lahjemat piiritusel põhinevat jooki ning kaks liitrit veini. Mootorikütust võib tuua vaid kümme liitrit lisaks autopaagis olevale.

Pärast ELiga ühinemist kaob Eesti elanikele praegune võimalus osta näiteks Soomest või Rootsist teatud tingimustel kaupu maksuvabalt (tax-free). Liikmesmaade elanikud ei saa tax-free-poodidest maksuvabu oste teha, seda võivad teha nn kolmandate riikide elanikud.

Hetkel kuum