Virkko Lepassalu • 27. november 2002 kell 8:07

Saksa hambaarste pureb pettusskandaal

Saksamaal on tuhanded patsiendid saanud teada, et kalli saksa proteesimaterjali asemel on neil suus odav kraam Aasiast.

Skandaal on korralik ja paisub kiiresti, teatas Raadio Vaba Euroopa. Politsei otsis möödunud nädalal läbi hulga büroosid ja kortereid, kolm mäned?eri pandi nädalalõpul trellide taha ja hakkasid oma tulutoovat süsteemi valgustama. Pettus on käinud aastaid, kahjud esialgse hinnangu järgi vähemalt 800 miljonit Eesti krooni.

Hannoveri peaprokuröri Thomas Klinge sõnul ollakse alles uurimise alguses ja summa 'võib kujuneda väga suureks'. Umbkaudsed arvutused näitavad, et see paisub üle pooleteise miljardi krooni, aga juba täna on selge, et tegemist on võib-olla suurima skandaaliga sõjajärgse Saksamaa tervishoiusüsteemis. Kauaaegne hambetehnikute gildi juhatuse liige Eckart Bohrmann oletab, et pettuses on osalenud kuni kolmandik proteesitöökodadest.

Jäljed viivad Hiina, Tai ning Malaisia kõrval ka Ungarisse ja Türgisse, kus sakslased ammu odavalt hambaid parandamas käivad. Aga Saksamaal kasseeriti patsientidelt ja haigekassadelt muidugi 'õige saksa hind', mis on vähemalt 5 korda kõrgem. Lõigatud kasumist veerand läks hambaarstide taskusse. Mõned arstid, kellele seesugune äriettepanek tehti, aga kes ausat tööd teha tahtsid, andsid asja lõpuks politseisse.

Hetkel kuum